Ebba Busch Thor: Stoppa nedstängningen av Ringhals

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets motstånd mot kärnkraften är inte vetenskapligt, menade Ebba Busch Thor. Kristdemokraterna har trovärdighetsproblem, replikerade Jonas Sjöstedt. Tonen var hård i Aktuellts debatt om kärnkraftens roll när det gäller att nå klimatmålen, där Ebba Busch Thor propagerade mot Vattenfalls kommande nedstängning av Ringhals.

Ebba Busch Thor (KD) menar, precis som dagens släppta rapport från IPCC, att det kommer vara oerhört svårt att nå klimatmålen om man fortsätter fasa ut kärnkraften i Sverige.

– Det kommer att krävas mer el om vi ska få ner utsläppen, inte mindre. Och då krävs det mer kärnkraft, inte mindre, sa hon i torsdagens debatt i Aktuellt.

Klimatkrisen

Hon propagerade för att Vattenfall ska ändra sitt beslut om att lägga ner kärnkraftverksanläggningarna Ringhals 1 och 2, då en utbyggnad av kärnkraften skulle ta 15 till 20 år – vilket även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt påpekade i sin argumentation mot kärnkraften. Anläggningarna är planerade att tas ur drift 2019 och 2020.

– Om kärnkraftverken ska ersättas med brunkol kommer det motsvara utsläppen från sex miljoner bilar – mer än alla Sveriges bilar, sa Busch Thor.

Sjöstedt: Vi behöver inte kärnkraften som andra länder

Jonas Sjöstedt (V) förde fram att landet står inför en otrolig omställning som måste ske väldigt snabbt, men att Sverige inte behöver låta kärnkraften vara kvar lika länge som andra länder där det fossila måste dras ner på först.

– Vi i Sverige har vattenkraften som bas, och möjlighet att bygga ut det förnybara med halva priset mot kärnkraften.

För att ersätta de 40 procent av energin som kärnkraften står för måste man bland annat satsa mer på elhandel, menar Vänsterledaren.

– Sverige exporterar mycket el, men de få dagar vi inte gör det, då köper vi bland annat vattenkraft från Norge. Det här går att lösa, och vi har inte 15 till 20 år på oss att lösa det, sa Jonas Sjöstedt.

Busch Thor: ”Det är inte vetenskapligt”

Något som fick Ebba Busch Thor att ryta ifrån.

– Jag älskar inte kärnkraft, jag tycker att det är jättehärligt med det förnybara, men klimatet kräver mer el och mer kärnkraft. Ert motstånd är inte vetenskapligt.

– Ursäkta Ebba Busch Thor, men jag menar att ni har ett trovärdighetsproblem, svarade Sjöstedt.

– Ni pratar bara klimat när ni ska vara för kärnkraft. Jag tror att ni vill rädda kärnkraften inte klimatet. Det måste finnas en helhetspolitik, sa han.

Se mer ur debatten i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet