Foto: Scanpix

Toppolitikerna bor inte i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Att få riksdagsledamöter bor i socialt utsatta områden är något som flera menar är problematiskt.

Igår var det debatt i riksdagen om upploppen och bilbränderna som började i Stockholmsförorten Husby. Men trots att frågan är brännande för Sveriges toppolitiker har ytterst få av dem egna erfarenheter av att bo i socialt utsatta områden.

Svenska dagbladet har tittat på samtliga 349 ledamöter som satt i riksdagen vid årsskiftet. Bara fem av dem bor i ett område som regeringen pekat ut som särskilt utsatt.

– Våra politiker ska representera allmänheten. Om man bor på ett sådant sätt att man dagligen inte får input från ett tvärsnitt av befolkningen, och inte heller från de som är underpriviligerade, kan man få värderingar och en verklighetsuppfattning som skiljer sig kraftigt från resten av befolkningen, säger Björn Gustafsson, professor i socialt arbete, till tidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet