Foto: TT/SVT

Toppolitikernas konton hackade

Uppdaterad
Publicerad

Listan på svenska makthavare vars lösenord läckt blir längre. Statsminister Stefan Löfven (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), justitieminister Morgan Johansson (S), och även inrikesminister Anders Ygeman (S) hör till de drabbade.

När SVT Nyheter når Anders Ygemans pressekreterare Fredrik Persson är han ovetande om att ministerns lösenord finns bland de som läckt.

Det handlar om minst tre konton, bland annat på bloggtoppen.se, kopplade till både hans tidigare riksdagsadress och till en privat mailadress i hans namn.

SVT Dold – läckta lösenord

– Jag fattar, säger Fredrik Persson när SVT Nyheter berättar men varken han eller Ygeman vill kommentera att ministerns lösenord läckt.

Paret Löfvens lösenord ute

Och det är flera högt uppsatta politiker som drabbats av läckta lösenord. Ett lösenord till ett konto kopplat till statsminister Stefan Löfvens gamla mejladress, som han använde som förbundsordförande för IF Metall mellan 2005 och 2012, finns läckt på nätet.

Det var Aftonbladet först att rapportera, men vem som helst som söker på hans mejladress på SVT:s sajt nås av den informationen, och när SVT gör en sökning framgår även att statsministerns fru Ulla Löfven drabbats.

Löfvens pressekreterare säger till Aftonbladet att de ”tittar på frågan”.

Sök i SVT Dolds databas: Har vi ditt lösenord?

Hundratals riksdagsadresser

Både justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons (S) och utbildningsministern Gustav Fridolins (MP) riksdagsadresser har drabbats av läckorna och Miljöpartiet har under dagen vidtagit extra åtgärder och uppmanat alla att byta lösenord.

SVT Dold har sammanställt en databas med miljontals svenska konton som hackats och i ungefär 280 av dem har mailadresser @riksdagen.se använts.

Riksdagsförvaltningens informationssäkerhetschef, Lars Hedensjö, menar att det rent generellt är en risk om användarnamn och lösenord sprids men att man inte planerar några förändrade rutiner.

– För riksdagsförvaltningen har vi tagit höjd för att hantera den här typen av utmaningen och jag är trygg med den nivå jag har och att riksdagsledamöterna har en bibehållen god säkerhet, säger han.

M och S drabbade

Bland de cirka tio miljoner svenska konton där lösenord läckt finns flera hundra konton kopplade till moderat.se, bland annat Anna Maria Corazza Bildt, Sofia Arkelsten och Hanif Bali kan ha anledning att byta sin lösenord.

– Man blir påmind en sådan här dag om att man inte ska slarva med att byta lösenord och vi har uppmärksammat våra medarbetar om det, säger Anna Ståhlgren hos Moderaternas presstjänst.

Även Socialdemokraterna har ett 40-tal adresser som kopplas till konton drabbade i läckorna.

– Det är olyckligt och en påminnelse om att man ska byta lösenord ofta, säger Åsa Söderén hos Socialdemokraternas presstjänst.

Hur ser du på att så pass många högt uppsatta Socialdemokrater råkat ut för detta?

– Det är olyckligt såklart, säger hon till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Dold – läckta lösenord

Mer i ämnet