Kan vi förutspå ett nyfött barns framtid i den svenska skolan? Här förklarar SVT Nyheters reporter Torbjörn Averås Skorup. Foto: TT, SVT

Kan vi förutspå ditt barns framtid i svenska skolan?

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av statistiken kan man få en prognos på hur det kommer gå för ett nyfött barn i den svenska skolan. SVT Nyheters reporter Torbjörn Averås Skorup ringde upp skolforskaren Helena Holmlund på IFAU och tittade in i framtiden.

De tre största faktorerna för ett barns framtidsutsikter i skolan är föräldrarnas utbildningsbakgrund, barnets migrationsbakgrund och kön.

Till exempel är sannolikheten att bli en av de 20 % bästa i skolan 35 % bland de barn med en högutbildad förälder men bara 15 % för de barn utan högutbildad förälder. Det är går alltså inte med säkerhet säga hur det kommer gå för ett nyfött barn i skolan. Men det går att få en prognos baserad på statistiken.

Källa: IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.