Foto: TT

Trafikverket räknade fel – igen

Uppdaterad
Publicerad

En granskning som SVT gjort visar att Trafikverket gjort grova felräkningar om biltrafiken. En promemoria från förra året visar att biltrafiken överskattats

med 50 till 100 procent på vissa vägar.

SVT har tidigare avslöjat att Trafikverket räknat fel på underhållsbehovet inom järnvägen vilket lett till omfattande kritik. Myndigheten missade att räkna med halva ledningsnätet och missbedömde, enligt dokument som SVT tagit del av, underhållsbehov med 20 miljarder. De felaktiga siffrorna om trafiken ingår som beslutsunderlag för viktiga miljardprojekt.

Stora och systematiska felkalkyleringar

Trafikverkets siffror på biltrafiken bygger oftast på beräkningar och uppskattningar i stora datoriserade modeller. Men en extra kontroll förra året visade stora och systematiska felkalkyleringar. När man kontrollerade ett 40-tal platser runt Stockholm, Roslagen och Mälardalen fanns på vissa håll felaktigheter på 50 till 100 procent.

SVT granskar järnvägen

– Varför det blir fel vet vi helt enkelt inte, det är ett modellfel. Det är en väldigt avancerad datamodell som inte fungerar helt perfekt i alla lägen, säger Peo Nordlöf, ansvarig för prognoser och samhällsekonomi på Trafikverket.

Överskattade trafiken med 22.000 bilar per dygn

I dokumentet från en fristående konsultfirma syns att felräkningarna är grova, och att Trafikverkets modell nästan alltid kalkylerat fler bilar än vad som finns i verkligheten.

På E4 vid Rotebro har man till exempel överskattat trafiken med 9.000 bilar per dygn. På E18 vid Kungsängen har man överskattat trafiken med 22.000 bilar per dygn.

– Ja, det är mycket och det är också därför vi tagit fram denna rapport. Men vid den praktiska planeringen så kompenserar vi ju för detta, säger Peo Nordlöf.

Beslutsunderlag för vägbyggen på 522 miljarder

Men det stämmer inte. De samhällsekonomiska kalkyler som ligger som beslutsunderlag till nya vägbyggen i infrastrukturplanen på 522 miljarder, som regeringen klubbade i april, ingår de gamla, felaktiga siffrorna.

Vid Skurusundet, där man enligt beslut skall bygga en helt ny bro, har man räknat med 15 procent för mycket trafik. På Norrtäljevägen vid Brottby, där många vill se en motorväg hela vägen, har trafiken överskattats med 98 procent.

Datamodellen använts för hela Sverige

Kontrollräkningarna gäller alltså platser runt huvudstaden, men enligt Peo Nordlöf är felkällan den datamodell som används för att beräkna trafiken i hela Sverige.

Har man då gjort samma kontrollmätningar på andra platser runt om i landet?

– Nej inte vad jag vet, svarar Peo Nordlöf.

Då kan det finnas stora fel där också alltså?

– Det vet vi inte... ja, det kan finnas fel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet