Trafikverket varnar för ishalka: ”Förrädisk”

Publicerad

Temperaturen har i delar av landet rört sig upp mot nollstrecket under natten och på flera håll varnas det nu för ishalka på vägarna.

– Den är mer förrädisk än att köra på rena vintervägar, säger Bengt Olsson på Trafikverket, i Morgonstudion.

Minusgraderna har i mellersta Sverige letat sig över nollan och på flera håll ligger temperaturen även på ett par plusgrader.

Det, i kombination med snöfall och modd, har resulterat i hala vägar med flera trafikolyckor som följd under fredagen.

– Det har främst varit singelolyckor nu på morgonen. Och det brukar ofta handla om att man har underskattat hastighetens inverkan på kurvor och underlaget, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, till Morgonstudion.

Flera trafikolyckor i Östergötland

Det är främst i mellersta Sverige, och i synnerhet Örebrotrakten, som har påverkats av temperaturväxlingarna. Och det är småvägarna som har varit extra drabbade.

– Det har varit en del lurigheter och det är det vi stöter på just nu. Det har varit snö, det håller på att försvinna och det kommer regn i stället. Då blir det inte torrt som på sommarvägar, säger Bengt Olsson.

Hur ska man tänka?

– Man måste ha lite koll på hur väderlekarna har slagit om. Det är just den här växlingen kring nollan som är så otroligt förrädisk. Den är egentligen mer förrädisk än att köra på rena vintervägar, då ser man åtminstone att det är snö. Här ser man inte att det är halt, det kan ligga vatten på rena isfläckar. Och det gör att det blir otroligt halt. Och det märker man inte förrän däcken släpper, säger Bengt Olsson.

I klippet ovan berättar Bengt Olsson vad man bör tänka på vid halt vägunderlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.