Hälsokraft-kedjans vd Lars Karlsson tar avstånd från uttalandena. Foto: SVT

”Tråkigt och olyckligt” – Hälsokraft ber om ursäkt för olagliga råden

Uppdaterad
Publicerad

Fem av de butiker som SVT Nyheter testat tillhör kedjan Hälsokraft. Av dessa gjorde två olagliga påståenden om effekter på Alzheimers sjukdom. Nu ber Hälsokrafts VD om ursäkt.

Hälsokraft har 70 butiker över hela landet, varav fem tillhör de som fått besök av SVT Nyheters reporter med en påhittad historia om en mormor som börjat glömma viktiga saker.

I Hälsokraft-butikerna får reportern rekommendationer om en rad olika preparat för att komma tillrätta med minnesbesvären: Ginkgo Biloba, B12-vitamin, antioxidanter, fettsyror och kokosolja.

”Det effektivaste”

När reportern sedan frågar vidare om eventuella effekter även mot demenssjukdomar, så görs sådana påståenden i två av butikerna.

I den ena sägs att Ginkgo Biloba är ”det effektivaste” om det skulle ”vara på väg mot Alzheimers”. I den andra framhålls kokosolja som ”spännande” för att motverka Alzheimers.

Tar avstånd

När SVT Nyheter visar inspelningarna för Hälsokraft-kedjans vd Lars Karlsson tar han avstånd från uttalandena.

– Personalen försöker ju hjälpa människor, det är inget elakt, men de förstår inte lagstiftningen. Det här är tråkigt, olyckligt och vi ber om ursäkt.

LÄS MER: Här säljer de kokosolja mot Alzheimers

Han säger att man ska utbilda butikspersonalen om lagstiftningens gränser. Lars Karlsson delar också uppfattningen att de aktuella påståendena strider mot lagen.

– Ja. Det är inget bra, vi ber om ursäkt!

SVT Nyheters granskning av hälsokostbutikerna fortsätter. Mejla våra reportrar med tips och synpunkter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.