Trängsel på många storstadskrogar: ”Verkar inte bry sig”

Uppdaterad
Publicerad

Det är för mycket trängsel på runt hälften av krogarna i Stockholm och Göteborg. Det visar nya siffror från miljöförvaltningarna som SVT Nyheter tagit del av. En del av krogarna i Stockholm förekommer dessutom om och om igen på listorna över utdömda viten, där krögarna betalar mellan 10-25 000 kronor i böter per vecka.

– Jag tänker att det är anmärkningsvärt att det ska vara så svårt att följa ett ganska tydligt regelverk ändå, en meter är väldigt tydligt. Och jag tycker också att det är anmärkningsvärt att människor, allmänheten, inte verkar bry sig, säger Monika Gerdhem, avdelningschef på miljöförvaltningen i Stockholm.

Under juli månad har drygt hälften av de 480 kontroller som gjorts i Stockholm lett till anmärkning, med 68 utdömda viten som följd. I Göteborg fick nästan 40 procent en anmärkning. 36 krogar fick viten eller väntar på beslut.

”Inte hunnit med”

En av krogarna i topp i Stockholm är Ångbåtsbryggan på Strandvägen som i år fått betala böter fem gånger.

– Jag skulle vilja påstå att det är inte vi som har haft fel i möbleringen eller tagit in för mycket gäster utan det är snarare gästernas beteende under kvällen där vår personal helt enkelt inte hunnit med att tillrättavisa gästerna, säger Stefan Söderman, vd på Ångbåtsbryggan.

Det är inte bara avstånden mellan sällskapen på serveringarna som är ett problem. Miljöförvaltningen har den senaste tiden fått in rapporter om trängsel i form av dans – och även SVT har tagit del av bilder och videor på klubbliknande förhållanden på restauranger och krogar.

Ska få polishjälp

Men miljöförvaltningen har inte själva avslöjat dansträngsel- inspektörerna har bara arbetstid till klockan 23. Trängsel på dansgolven uppstår ofta senare på natten. Därför ser nu miljöförvaltningen över sina rutiner, inspektörerna ska både få förlängd arbetstid och ta hjälp av polisen.

– Utifrån det jag har sett på bilderna så är det en ganska så omfattande situation som vi måste ha stöd med hjälp av polis och så vidare, så det är en del att rigga, säger Monika Gerdhem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.