– Tonläget är betydligt sämre på många ställen än vad det har varit, säger Daniel Persson, avdelningschef för livsmedelskontrollen i Stockholms stad. Foto: Janerik Henriksson/TT

Coronakontrollanter bär civilkläder för att minska påhoppen på krogarna

Publicerad

I mer än ett år har krogar och kaféer inspekterats – i hopp om att minska trängsel. I Stockholm märks ingen ljusning, samtidigt som man tampas med ett annat huvudbry: otrevliga gäster. Även i Malmö har kontrollanter fått påhopp, och går därför i civilkläder.

Bara i Stockholm har miljöförvaltningen genomfört över 4 000 inspektioner sedan april 2020. I en tredjedel av fallen, 1 328, har det utfärdats anmärkningar om trängsel.

Så har det sett ut i princip varje månad sedan kontrollerna startade, enligt SVT:s genomgång av siffrorna.

Daniel Persson är avdelningschef för livsmedelskontrollen vid miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Varför blir det inte bättre?

– Det kommer alltid finnas några verksamheter som har problem, både bland dem som kanske inte har benägenhet att följa reglerna, eller dem som inte riktigt fått till rutiner som funkar.

Många av kontrollerna sker efter tips om trängsel. De flesta krögare sköter sig bra, enligt Daniel Persson, men under våren har tonläget från gästerna hårdnat.

Vissa stör och lägger sig i kontrollerna, eller fäller otrevliga kommentarer mot inspektörer.

– Det räcker inte längre att bara säga till att ”hålla avstånd” eller ”sitt så här”. Många bryr sig inte. Det märker våra inspektörer ofta. Tonläget är betydligt sämre på många ställen än vad det har varit, säger Daniel Persson, som tror att många svenskar tröttnat på restriktionerna.

I Stockholm har rutinerna ändrats successivt, bland annat går kontrollanterna två och två.

”Vi går civilklädda”

I Malmö gick den hårda attityden från berusade gäster så långt att inspektörerna gjorde ett klädbyte i september i fjol.

– Vi går civilklädda när vi är ute på kvällar och helger – och då har problemen försvunnit i princip, säger Simon Alskans, tillförordnad avdelningschef på avdelningen för miljö- och hälsoskydd i Malmö.

I Göteborg var det tidigare problem med hot och våld mot kontrollanterna från gäster. Men efter att rutinerna har gjorts om, och krogarna stänger tidigare, har arbetsmiljön blivit bättre, enligt Annika Winter, avdelningschef för livsmedelskontroll och tillstånd på miljöförvaltningen i Göteborg.

– Det är inte alls som det var när vi var ute sent på nätterna under sommaren och tidig höst. Det handlar mycket om alkoholintaget. Där vi märker att det har varit lite tuffare är handelsplatser som har omfattats av enpersonsregeln.

Senast i april rapporterade SVT Nyheter Stockholm om att var tredje kontroll ledde till anmärkningar om trängsel – något som fick Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, att reagera starkt:

Statistik från april 2020-maj 2021

STOCKHOLM

Antal kontroller: 4 010

Antal kontroller med anmärkningar: 1 328

MALMÖ

Antal kontroller: 2 196

Antal kontroller med anmärkningar: 163

GÖTEBORG

Antal kontroller: 1 783

Antal kontroller med anmärkningar: 518

Källa: Städernas respektive miljöförvaltningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.