Personliga tränaren och hälsoprofilen Sofia Ståhl, även kallad ”PT-Fia, ger sina tre bästa tips på hur du kommer igång med träningen efter semestern. Foto: Anneli Hildonen, samt TT

PT-Fia tipsar: Så kommer du igång med träningen efter semestern

Publicerad

Har du svårt att börja röra på dig igen efter lata dagar på stranden i sommar? Här ger personliga tränaren och hälsoprofilen Sofia Ståhl, även kallad ”PT-Fia”, sina tre bästa tips på hur du kommer igång igen efter semestern.

Testa något nytt – skippa upplägg som inte fungerar

Enligt Sofia Ståhl är det viktigt att försöka prova på något nytt när du ska sätta igång med träningen igen. Detta i stället för att ha exakt samma träningsupplägg som innan. Ståhl anser att du ska skippa en träningsform som uppenbarligt inte var något för dig – då riskerar du att sluta igen.

– Jag skulle tipsa om att testa sig fram och prova något nytt. Sedan är det så klart bra att ge träningsformen lite tid för att se om den är något för dig, säger hon.

Börja lugnt och kör inte slut på dig direkt

Många gör misstaget att gå ut för hårt ut i början, vilket kan gör att man sedan tröttnar och helt slutar träna. Sofia Ståhls tips är att försöka göra något litet några dagar i veckan i stället för att köra stenhårt en eller två gånger.

– Att du tar en långpromenad, eller kanske hänger med en kompis som ska spela golf eller tennis. Det behöver inte vara så märkvärdigt, utan huvudsaken är att du använder kroppen. Börjar man stenhårt fungerar det ofta inte i mer än 2-3 veckor,  säger hon.

Ge träningen tid – att få en rutin tar tid

För en del är det en väldigt hög tröskel att börja träna, men då handlar det om att bara bestämma sig och ge träningen tid, berättar Sofia Ståhl.

– Ge det några veckor, helst en månad, för att se vad du får ut av det. Jag tänker att aktivitet föder aktivitet och ju mer vi rör på oss desto mer kommer vi vilja röra på oss. Det i sin tur gör att det kommer kännas mer naturligt att röra på sig, säger hon.

– Man får inte glömma att det inte är många av oss som inte har som heltidsjobb att träna, och då måste man få in det i sin vardag och därför behöver det vara enkelt i början, säger Sofia Ståhl, även kallad ”PT-Fia”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.