Världsberömde kirurgen Paolo Macchiarini har gjort tre experimentella transplantationer utan etiskt tillstånd. Foto: SVT

IVO: Stjärnkirurgens transplantation var olaglig

Uppdaterad
Publicerad

Det var fel av kirurgen Paolo Macchiarini att operera in experimentella luftstrupar. Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO anmäler honom till åtal.

På Karolinska Sjukhuset i Stockholm opererades totalt tre patienter under juni 2011 och juli 2013. Av dessa är två i dag döda och en patient lever, hon har tvingats genomgå två transplantationer och är helt beroende av intensivvård.

Det har nu visat sig att det fanns allvarliga brister. Transplantationerna utfördes trots att det saknades etiska tillstånd vilket SVT Nyheter rapporterade om i januari och som Uppdrag granskning senare tog upp.

Macchiarini-skandalen

”Skälig misstanke om brott”

Enligt beslut i dag av IVO bröt operationerna mot etikprövningslagen. IVO bedömer att transplantationerna ska betraktas som forskning medan Karolinska Sjukhuset tidigare hävdat att det är vård.

I sitt beslut skriver IVO att det finns skälig misstanke om att brott har begåtts mot lagen om etikprövning av forskning som avser människor.

Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten vill inte kommentera och meddelar via pressekreterare:

– Han vill inte kommentera detta utan han vill först analysera beslutet från IVO tilsammans med KI:s övriga ledning, skriver pressekreterare Claes Keisu till SVT.

Preskriptionstiden för detta brott är två år vilket innebär att alla utom en operation är preskriberade.

Fler möjliga lagbrott

I april anmälde Läkemedelsverket Paolo Macchiarini för brott mot läkemedelslagen. Läkemedelsverket ansåg att de nya syntetiska luftrören och sättet som de användes på utgjorde en klinisk undersökning på människor och för detta krävs tillstånd. Även dessa tillstånd saknades.

Paolo Macchiarini rekryterades till Karolinska Institutet 2010 för att utveckla konstgjorda luftstrupar. Han kallades superkirurgen och hyllades i massmedia och av forskarkollegor över hela världen.

Forskningen sågs som banbrytande eftersom den gav hopp om att konstgjorda luftstrupar skulle kunna ersätta donerade organ, som det råder stor brist på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet