Genrebild. En fjärdedel av förarna i de undersökta bolagen är över 60 år och snart ska gå i pension. Foto: Claudio Bresciani/TT

Transportföretagen varnar: Kan bli brist på bussförare

Uppdaterad
Publicerad

Transportföretagen varnar för att det kan bli brist på bussförare i framtiden. Enligt dem kommer över 7 000 nya förare behöva rekryteras de närmaste åren.

– Om vi inte lyckas lösa det här riskerar vi inställda turer och allmänna problem i kollektivtrafiken, säger Mattias Dahl, vd för Transportföretagen.

Transportföretagen organiserar en tredjedel av alla bussbolag i Sverige. En rapport där de undersökt sina medlemsbolag och sju andra kommunala bussbolag visar att det kommer att behöva rekryteras 7 300 nya bussförare de närmaste två åren.

Detta beror delvis på att en fjärdedel av förarna i de undersökta bolagen är över 60 år och snart ska gå i pension.

– Det som är unikt för bussbranschen det är ju att vi har en ålderspuckel, pensionsavgångarna kommer att slå hårt de närmaste åren, säger Mattias Dahl.

Sex av tio bolag har svårt att rekrytera

I rapporten uppger också sex av tio bolag, som behöver anställa fler, att de har svårt att rekrytera nya förare. Mattias Dahl säger att det finns grupper där man hoppas kunna rekrytera fler, bland annat kvinnor och utrikesfödda.

Men Transportföretagen riktar även kritik mot staten som enligt Dahl skulle de kunna göra mycket mer. 

– Vi behöver en kraftigt utbyggd yrkesutbildning och öppna möjligheten till CSN-lån för alla körkortsklasser, det vill säga för busskörkort och lastbilskörkort. Det är en fin väg framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.