Genrebild. Transportföretagen varnar om att det kan bli brist på bussförare. Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Rikard Ekström är nybliven bussförare: ”Det är så jäkla ballt”

Uppdaterad
Publicerad

Rickard Ekstöm har varit bussförare sen i mars. Han tvekade länge på att sadla om till bussförare, men han ångrar inte att han tog steget.

– Det är så jäkla ballt, säger han.

Branschorganisationen Transportföretagen varnar i en ny rapport att det kan bli brist på bussförare de närmsta åren. Främst på grund av att många förare snart går i pension. Samtidigt har många bussbolag svårt att rektytera.

Rickard Ekström tror att det bland annat kan bero på att många inte vet vad yrket egentligen går ut på.

– Vad går yrket ut på mer konkret? Jag åkte mest bil innan jag blev busschaufför och jag tror att jag, som många, då hade dålig koll på vad yrket egentligen innebär.

Positiv till CSN-lösning

Han tror att man skulle kunna göra mycket för att få fler att bli intresserade av bussföraryrket. Till exempel att de som vill lära sig mer om yrket kan få följa med en förare för att se aspekter som de kanske inte tänker på.

Transportföretagen föreslår bland annat att staten borde utöka antalet utbildningsplatser och göra det möjligt att få CSN-lån för att ta busskörkort. Något som Rickard Ekström tycker är bra åtgärder.

– Jag fick ett erbjudande av företaget jag jobbar på. De betalade utbildningen mot att jag jobbade där en sommar. Utan det hade jag nog inte vågat ta steget och byta bana.

”Det är häftigt”

Rickard Ekström trivs mycket bra med sitt jobb och han blev glatt överraskad över vilken del av det han tycker är roligast.

– Jag hade längtat efter att köra bussen, men det bästa är att man får träffa så mycket nya människor. Och att man har ansvar för alla som sitter i bussen. Det är häftigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.