Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Teslas konflikt med IF Metall – sammanfattad på 60 sekunder. Foto: Benjamin Fanjoy

Transportstyrelsen ger Tesla rätt – får använda kryphålet

Uppdaterad
Publicerad

Tesla får fortsätta använda ersättningsskyltar för att runda blockaden, meddelar Transportstyrelsen. Kryphålet skulle ses över men myndigheten meddelar nu att de inte går vidare med utredningen.

Sedan anställda vid Postnord slutat dela ut registreringsskyltar till Teslabilar som sympatiåtgärd gentemot IF Metall har elbilstillverkaren hittat ett kryphål.

Tesla använder en metod med ägarbyte och Transportstyrelsens service för ersättningsskyltar för att få ut nya bilar även under konflikten. Ersättningsskyltarna är egentligen avsedda att ersätta skadade eller stulna skyltar, men i det här fallet blir det alltså bilarnas första.

Teslastrejken

Tesla kan göra de här beställningarna själva, och behöver inte be bilägarna själva att beställa.

– Den möjligheten finns utifrån ett serviceperspektiv, exempelvis att en verkstad ska kunna bistå ägaren av ett fordon att beställa nya registreringsskyltar via direktanmälan, skriver Transportstyrelsen i ett mejl till SVT.

”Aldrig använts tidigare”

Transportstyrelsen har tidigare sagt att systemet aldrig använts på det här sättet tidigare.

Kryphålet blev känt i december och Transportstyrelsen meddelade då att de skulle se över reglerna. Nu meddelar de att de inte utreder frågan vidare.

– Myndigheten kommer inte i dagsläget att gå vidare med en utredning gällande denna servicemöjlighet, skriver Susann Dahlberg Karlsson, sektionschef för Fordonsinformationsavdelningen på Transportstyrelsen, i ett mejl till SVT.

Det var i oktober i fjol som IF Metall inledde strejken mot Tesla eftersom elbilstillverkaren vägrat teckna kollektivavtal i Sverige. Under torsdagkvällen kommenterar fackförbundet beskedet såhär:

– Det som är viktigt nu är att staten och myndigheter inte ändrar regler under pågående konflikt och om regelverket varit så här tidigare så ska det fortsätta vara så. Sedan hade vi tyckt att det vore bättre om de (Tesla) inte kunde göra detta, då hade vi kanske fått slut på den här konflikten snabbare, säger Veli-Pekka Säikkäle, avtalssekreterare på IF Metall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Benjamin Fanjoy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teslastrejken

Mer i ämnet