• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Generaldirektören: Det var Jacob Gramenius själv som valde att avgå Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör avgår

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen fattade beslut om att göra avsteg från myndighetens IT-säkerhet redan 2014, rapporterar Dagens Nyheter. Uppgifterna om avsteget sekretessbelades med hänvisning till rikets säkerhet, men resulterar nu i att ännu en person får lämna sitt jobb.

Den här gången är det Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör Jacob Gramenius som avgår som ställföreträdande generaldirektör till följderna av det som kommit att kallas för IT-skandalen. Jacob Gramenius väljer att lämna sin plats efter att Dagens Nyheter har ställt frågor om de nya uppgifter som tidningen har grävt fram.

Generaldirektör på Transportstyrelsen Jonas Bjelfvenstam bekräftar för SVT Nyheter att Jacob Gramenius gjorde avsteg från myndighetens styrdokument för informationssäkerhet ett år före outsourcingen till IBM och att han ser allvarligt på händelsen.

Källor: Samma register

Tekniker på Transportstyrelsen som SVT Nyheter talat med bekräftar att detta är samma register och samma registeruppgifter som senare outsourcades.

En av nyckelpersonerna på regeringskansliet bekräftar för SVT Nyheter att man hade information om detta projektet inom Transportstyrelsen, men att man enligt källan inte hade information om några avsteg från säkerhetsriktlinjerna.

”Har gjort en avvägning”

Ledningen ska ha ”gjort en avvägning mellan verksamhetens respektive säkerhetsskyddets behov”, men resten av beslutet ska ha sekretessbelagts. Ansvarig minister under den tiden var Catharina Elmsäter-Svärd (M) och det här var ett drygt år innan den numera sparkade generaldirektören Maria Ågren hade tillträtt.

Catharina Elmsäter-Svärd säger till Dagens Nyheter att hon inte känner till att Transportstyrelsen skulle ha gjort avsteg från myndighetens säkerhetsregler under sin tid som infrastrukturminister.

– I augusti 2014 så var jag förvisso minister men då var vi mitt uppe i valrörelsen och annat, säger hon till tidningen.

Gramenius lämnar sin post

Uppgifterna om avstegen finns i handlingar som DN har tagit del av. Av dem framgår att den ställföreträdande generaldirektören, Jacob Gramenius, då beslutade om att inte följa myndighetens styrdokument om IT-säkerhet när känsliga uppgifter skulle flyttas över till nya system.

Gramenius nuvarande chef, Jonas Bjelfvenstam, säger att de båda har haft ett samtal och att Gramenius beslutat sig för att lämna sin post och ledningsgruppen.

Löfven: Bra att myndigheten städar upp

Statsminister Stefan Löfven säger till Expressen att han tycker att det är bra att myndigheten ”städar upp”.

– I det här fallet behövde det åtgärdas och det gjorde generaldirektören, säger han till tidningen.

SVT Nyheter har idag varit i kontakt med Transportstyrelsens tidigare styrelseordförande Rolf Annerberg, men när han hör vad ärendet gäller avböjer han alla kommentarer och lägger på luren.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

LÄS MER: Så avslöjade SVT IT-skandalen

LÄS MER: IT-affären lär fortsätta förfölja Löfven

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet