Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har många att ta hänsyn till. Hör om tre orsaker till varför Ungerns Natobesked dröjer

Tre anledningar till att Ungerns Natogodkännande dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Ungern har än att godkänna Sveriges och Finlands Natoansökning. Lektorn i Europastudier Anamaria Dutceac Segesten ger tre potentiella anledningar till varför landet dröjer med sitt godkännande.

Dagordningen för nästa veckas parlamentariska möte i Ungern visar att Sveriges och Finlands Natoansökning ska börja debatteras. Men varför har det dröjt snart ett år för den ungerska ledningen att behandla frågan?

– Det kan kokas ned till tre huvudorsaker: Ungerns relation till EU, Ryssland och Turkiet. Bland dessa tre aktörer är Ungerns premiärminister Viktor Orbán tvungen att gå en mycket svår balansgång, säger Anamaria Dutceac Segesten, universitetslektor och biträdande föreståndare för Centrum för Europastudier vid Lunds universitet.

Godkännas i mars

Lektorn tillägger att förseningen med största sannolikhet inte har något att göra med Sverige och Finland som land, utan enbart styrs av den strategiska position Orbán försöker vidhålla.

– Jag är rätt så säker på att båda ländernas ansökningar kommer att godkännas 1 mars eller i dagarna däromkring, säger hon.

Hör lektorns tre anledningar till varför ratificeringen dröjt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.