Tre av 16-åringarna häktades

Publicerad

Tre av de fyra 16-åriga pojkar som misstänks för dödsmisshandeln av en jämnårig pojke i Stockholm i helgen, häktades i eftermiddags på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel och vållande till annans död.

Den fjärde pojken släpptes fri av Stockholms tingsgsrätt. Enligt domstolen var bevisningen svagare mot honom. Rätten underkände än så länge även åklagarens yrkande om att 16-åringarna skulle häktas för mord.

-Vi är ändå nöjda med dagens resultat. Det är bra att de tre som häktades får sitta, att de inte får prata med någon. Tyvärr blev den fjärde pojken släppt. Förhoppningsvis kan han inte skada utredningen på fri fot, säger kammaråklagare Jens Lind.

Olämplig miljö
En av de häktade pojkarnas advokat, Leif Silbersky, ser en viss framgång i att pojken inte häktades för mord, men är ändå starkt kritisk till rättens beslut.

-Det är icke en lämplig miljö för en 16-årig pojke, nyss fyllda 16 år, säger han.

Rätten ansåg inte att det fanns ”tillräcklig social bevakning” för att 16-åringarna skulle tas om hand av sociala myndigheter i stället för att bli häktade.

I häktet kommer de tre häktade att placeras åtskilda på en ungdoms- och en resursavdelning.

”Han blev förtvivlad”
Advokat Björn Lagerling, som företräder en annan av de häktade utesluter inte att bevisläget mot hans klient kan förändras.

Enligt Lagerling har ett nytt vittne trätt fram i utredningen. Advokaten kan av sekretesskäl dock inte utveckla detta närmare. Han säger också att hans klient inte har pekat ut någon annan som huvudgärningsman. Hans klient tog häktningsbeslutet hårt.

-Han blev förtvivlad, grät och sade att han inte har gjort det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer