Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Situationen i samhället är omänsklig, obegriplig och gränslös”, säger Catarina Bowall, kommenderingschef i polisregion Mitt.

Tre döda senaste dygnet – polisen håller pressträff om våldsvågen

Uppdaterad
Publicerad

En dödlig explosion och två dödsskjutningar har inträffat det senaste dygnet. Under torsdagen kommenterade polischeferna i Uppsala och Stockholm våldsvågen.

– Situationen i samhället är omänsklig, obegriplig och gränslös, säger Catarina Bowall, kommenderingschef vid Uppsalapolisen.

Två män dog efter att ha blivit skjutna på olika platser under onsdagskvällen. Den första inträffade vid Mälarhöjdens idrottsplats i södra Stockholm och den andra i Jordbro, söder om Stockholm.

Totalt har sex personer gripits, varav fyra nu är anhållna, efter skjutningen i Jordbro.

Efter skjutningen vid Mälarhöjdens idrottsplats har inga misstänkta gärningspersoner gripits.

Stockholmspolisen: Vi har inte tappat kontrollen

Catrine Kimerius Wikström, chef polisområde Stockholm syd säger att situationen är oerhört allvarligt och att Stockholmspolisen jobbar dygnet runt med alla resurser tillgängliga.

– Vi har inte tappat kontrollen, vi har aldrig varit mer framgångsrika än vad vi är nu utifrån att vi jobbar tillsammans. Vi jobbar med tvångsmedel och vi jobbar framgångsrikt i ärendena, säger hon till Ekot.

– Problemet är att det är många som fortfarande räcker upp handen och är villiga att kliva in i de här miljöerna och utföra dåd, och andra beställer de här dåden. Vi måste se till att man väljer en annan väg i samhället, säger Catrine Kimerius Wikström.

Uppsalapolisen: Vi jobbar dygnet runt

På natten mot torsdag dog även en kvinna i 25-årsåldern efter en kraftig explosion i Fullerö utanför Uppsala. Två män har anhållits efter explosionen misstänkta för mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen misstänker att dådet är kopplat till den pågående gängkonflikten, men att kvinnan som dog inte var den tilltänkta måltavlan.

– Det är troligt att den här händelsen har med den nationella konflikten att göra, vi utgår samtidigt för att de som har drabbats inte har med den nationella konflikten att göra, säger Catarina Bowall om explosionen i Uppsala.

Ulf Johansson, polischef i region mitt säger på pressträffen att polisen just nu jobbar dygnet runt för att bryta våldsutvecklingen. Han säger att polisen just nu kraftsamlar och att fokus är på att identifiera och lagföra individer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.