Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det finns studier som visar att anpassningen till klimatet kan påverka risken att drabbas under en värmebölja, säger Bertil Forsberg, värmeforskare och professor i miljömedicin. Foto: SVT.

Tre frågor om extremhetta: Är nordbor känsligare?

Uppdaterad
Publicerad

I nationalparken Death Valley i Kalifornien uppmättes förra sommaren rekordtemperaturen 54,4 grader celsius. Men hur farliga är värmeböljor som Sverige drabbas av?

Under en augustivecka i fjol hade Sverige temperaturer på över 25 grader och upp emot 30 grader. Och även om det inte är nära rekordet som uppmätts i USA ökar antalet dödsfall vid temperaturer som inte är så extrema.

– Vi har sett i Sverige att under tre dagar med en dygnsmaxtemperatur på 27 grader så får vi 10 procent fler dödsfall och efter tre dagar med en dygnsmaxtemperatur på över 30 grader får vi ungefär 20 procent fler dödsfall än normalt, säger Bertil Forsberg, värmeforskare och professor i miljömedicin.

I klippet ovan kan du höra Bertil Forsberg svara på vilka som drabbas av värmen och om nordbor är känsligare för värmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet