Tre frågor till experten om Finlands Nato-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren och Nato-experten Robert Dalsjö vid FOI bedömer det som troligt att både Finland och Sverige kommer att ansöka om medlemskap i Nato.

– För Finland är det uppenbarligen mycket viktigt att komma in under kärnvapenparaplyet och därmed inte vara lika sårbar för kärnvapenutpressning från Ryssland.

Idag presenterades redogörelsen som förväntas ligga som grund för Finlands beslut om eventuellt medlemskap i Nato.

Kommer Finland att ansöka om Natomedlemskap?

– Ja det verkar nästan klart nu, säger överingenjör Robert Dalsjö som forskar om Nato vid Totalförsvarets Forskningsinstitut.

Trots att Finlands utrikesminister Pekka Haavisto inledde presskonferensen med att konstatera att rapporten inte innehåller några slutsatser och nya riktlinjer, står det uttryckligen i rapporten:

”Finlands och Sveriges eventuella Natomedlemskap höjer tröskeln för användning av militära maktmedel i Östersjöområdet, vilket ökar stabiliteten i området på längre sikt”.

Det heter också i rapporten att ”Det finska försvarets avskräckande effekt kommer att vara betydligt större än för närvarande.”

Svenskt beslut

Även svenska Socialdemokraterna väntas fatta beslut i Natofrågan inom kort.

Källor till Svenska Dagbladet uppger att statsminister Magdalena Anderssons mål är att Sverige ansöker om medlemskap i slutet av juni då Nato håller sitt toppmöte i Madrid.

– Jag tolkar det som ledningen för det socialdemokratiska partiet bestämt sig för att hänga på Finland och försöker nu förankra det beslutet, säger Robert Dalsjö.

Natos kärnvapenparaply

I Sverige har motståndet mot Nato bland annat handlat om kärnvapen. Det finns ett starkt kärnvapenmotstånd och statsminister Magdalena Andersson (S) har betonat att “Nato är en allians med med kärnvapen”.

Finlands statsminister Sanna Marin anser att Natos kärnvapen fungerar som en säkerhetsgaranti.

– Inom Nato finns ett kärnvapenparaply vilket ger den sortens säkerhet, sade Marin.

– För Finland är det uppenbarligen mycket viktigt att komma in under kärnvapenparaplyet och därmed inte vara lika sårbar för kärnvapenutpressning och kärnvapenhot från rysk sida, säger Robert Dalsjö vid FOI.

– Det borde också vara den svenska synpunkten. Men i Sverige har vi odlat en viss beröringsångest vid kärnvapen, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.