”Sjöstedt behöver rädda genom att hävda en överenskommelse, men det är lite som Alfons Åberg och hans hemliga kompis”, säger Johan Pehrson (t.v), riksdagsledamot för Liberalerna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberaler ifrågasätter ”hemliga uppgörelsen” mellan V och S

Publicerad

Den ”hemliga uppgörelsen” mellan S och V väcker frågor. Flera liberala riksdagsledamöter tvivlar på att det ens existerar.
– Det är retorik, lite som Alfons Åberg och hans hemliga kompis, säger Johan Pehrson (L).

Under en presskonferens på onsdagen sade Vänsterledaren Jonas Sjöstedt att det finns en uppgörelse mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, där de utrett ett antal punkter som båda partierna godtagit – en intern uppgörelse som inte kommer att publiceras.

På sin pressträff sa Löfven att överenskommelsen mellan V och S inte gäller det avtal om 73 punkter som antagits av S, C, L och MP. Men på frågan om det finns ett papper svarade S-ledaren att ”det säkert görs nedteckningar av allehanda samtal”.

Nu ifrågasätter flera liberaler om det ens finns någon överenskommelse.

”Måste offentliggöras”

Riksdagsledamoten Mats Persson (L) kommenterar det politiska läget så här:

”Jag respekterar partirådets beslut, men tycker att det var fel. Ett liberalt parti har både V och S som sin motpol. Att ha en mjukare hållning mot V är märkligt, och om det finns en hemlig överenskommelse mellan S och V måste det offentliggöras”.

Kollegan Robert Hannah (L) menar att det är högst oklart om det finns en överenskommelse att överhuvudtaget ta ställning till.

– Vi vet inte om det existerar något dokument, men om det skulle finnas ett sådant så vill jag så klart se det, säger han.

”En retorik”

Johan Pehrson, också han en av Liberalernas riksdagsledamöter, menar att ”dokumentet” är tomma ord:

– Det har uppstått en besviken situation för V som är vana vid att ha makt, men som nu inte har det längre. Då behöver Sjöstedt rädda ansiktet genom att hävda en överenskommelse, men det är lite som Alfons Åberg och hans hemliga kompis.

– Löfven har ingått ett avtal med tre partier som han säger gäller och då är det så, sedan får han prata med andra partier om han vill, det får vi också göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet