Varför tilldelas så få kvinnor ekonomipriset?

Uppdaterad
Publicerad

I dag delades ekonomipriset till Alfred Nobels minne ut för 53:e gången. Men endast två av de totalt 86 pristagarna genom åren har varit kvinnor.

Återigen gick ekonomipriset till manliga forskare, denna gång var de tre stycken som fick dela på priset.

Hittar ni inga kvinnor?

– Det finns kvinnor men inte tillräckligt många, säger Ingrid Werner, professor i finansiell ekonomi och del av priskommittén och fortsätter:

– Tyvärr är det i nationalekonomi mindre än 20 procent av professorer på forskningsuniversitet som är kvinnor. Vi jobbar hårt och tar den här frågan på allvar och vill hemskt gärna ha fler kvinnor med, men vi lutar oss mot de procedurer som vi måste följa enligt testamentet.

Fanns det inga nominerade kvinnliga forskare?

– Det kan jag inte uttala mig om, men vi jobbar hårt på att professorer som är kvinnor runt om i världen får tillgång till att nominera.

Se Ingrid Werner berätta om den ljusningen hon ändå ser bland antalet kvinnor som prisas för sin forskning på ekonomi i spelaren ovan.

De har vunnit ekonomipriset

Det första av Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne delades ut 1969. Sedan dess har det delats ut 52 gånger till sammanlagt 86 pristagare. Två av de 86 pristagarna genom åren har varit kvinnor.

Här är de senaste årens pristagare:

2021: David Card, Joshua D Angrist och Guido W Imbens

2020: Paul R Milgrom, Robert B Wilson

2019: Abhijit Banarjee, Esther Duflo, Michael Kremer

2018: William D Nordhaus, Paul M Romer

2017: Richard H Thaler

2016: Oliver Hart, Bengt Holmström

2015: Angus Deaton

2014: Jean Tirole

2013: Eugene F Fama; Lars Peter Hansen, Robert J Shiller

2012: Alvin E Roth, Lloyd S Shapley

2011: Thomas S Sargent, Christopher A Sims

Källa: Kungliga vetenskapsakademien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.