Tre pojkar fälls för dödsmisshandelnVar domen rättvis?

Publicerad

Tre av de fyra tonårspojkar som åtalats för dödsmisshandeln av 16-årige Riccardo Campogiani dömdes i dag till tre års sluten ungdomsvård. Stockholms tingsrätt fäller de tre för grov misshandel och vållande till annans död.

De tre ska tillsammans också betala 286.000 kr i skadestånd till offrets familj och dödsbo. Den fjärde pojken frikändes helt. En femte pojke dömdes till ungdomsvård för anstiftan till misshandel.

Tingsrätten var inte enig i sin dom. De tre tonårspojkarna anser sig alla oskyldiga och ville bli helt frikända.

Rätten konstaterar att pojkarnas av- sikt var att misshandla Riccardo, men anser det inte klarlagt att avsikten var att döda honom. Vem som utdelade det dödande slaget eller sparken ses som oväsentligt.

Rätten menar dock att pojkarna måste ha insett att risken var stor att Riccardo skulle dö. Åtalet för mord underkändes eftersom det inte kan ute- slutas att pojkarna skulle ha slutat om de förstått att Riccardo skulle dö.

Rätten framhåller också att något annat än en frihetsberövande påföljd inte kan komma i fråga, ”med hänsyn till brottets mycket allvarliga karaktär och den råhet de åtalade visat mot den försvarslöse Riccardo”.

Dödsmisshandeln skedde utanför en festlokal på Kungsholmen natten mot den 6 oktober förra året. Efter en ordväxling jagades Riccardo Campogiani ut på gatan där han fick ta emot sparkar och slag mot överkroppen och huvudet.

Skadorna var så allvarliga att han efter ett dygn i koma avled på St Görans sjukhus söndagen den 7 oktober.

Tre pojkar döms till tre års sluten ungdomsvård för dödsmisshandeln på Kungsholmen. En pojke frikänns.

Fakta: Ungdomsvård

Visa
 • Påföljden sluten ungdomsvård infördes 1999 för att ersätta fängelsestraff för unga mellan 15 och 17 år som begått allvarliga brott.
 • Straffen varierar mellan två veckor och fyra år, genomsnittet är nio månader.
 • Det finns 68 behandlingsplatser fördelade på sex särskilda ungdomshem:
 • Johannisbergs ungdomshem i Kalix (6)
 • Klarälvsgården i Deje (5)
 • Sundbo ungdomshem i Fagersta (21)
 • Bärby ungdomshem i Uppsala (15)
 • Fagareds ungdomshem i Lindome (13)
 • Råby ungdomshem i Lund (8)
 • Varje år döms omkring 90 ungdomar till sluten ungdomsvård.
 • Ungdomarna, som nästan uteslutande är pojkar, är oftast dömda för grova våldsbrott som rån, misshandel och sexualbrott. En stor del har missbruksproblem.
Statens institutionsstyrelse (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer