Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) under en pressträff på torsdagen, då hon presenterade en ny generaldirektören för Arbetsförmedlingen. Foto: Christine Olsson/TT

Tre statsvetare: Så slutar dramat kring misstroendet mot Nordmark (S)

Publicerad

En riktig nagelbitare väntas i de politiska korridorerna. Vänsterpartiet har meddelat att de kommer att fullfölja hotet om en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Även KD och M vill väcka misstroende innan tisdag, om inte regeringen går med på deras krav. SVT Nyheter ringde upp tre statsvetare för att sia om hur dramatiken slutar.

1. Kommer det att bli en misstroendeförklaring mot Eva Nordmark?

2. Ingen svensk minister har någonsin fällts i en misstroendeomröstning – varför används verktyget ändå?

Jenny Madestam, docent i statsvetenskap, Södertörns högskola:

Hotet om misstroende används som en bricka i det politiska spelet, säger statsvetaren Jenny Madestam vid Södertörns högskola. Foto: Pressbild

1. – Nej, just nu talar det mesta för att det inte blir det. Vi har börjat höra olika signaler som tyder på att det kommer att bli en omförhandling i januaripartierna om reformen av Arbetsförmedlingen – för att slippa en misstroendeomröstning. 

2. – Det vi ser i dag är att hotet om misstroende allt oftare används som en bricka i det politiska spelet. Det är ett verktyg som politikerna tar till om de är missnöjda med regeringens politik – snarare än att de är missnöjda med en minister. Eva Nordmark var exempelvis inte ens med när reformen togs fram.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, Göteborgs universitet:

Ulf Bjereld är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och är även själv politiskt aktiv – han är förbundsordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet . Foto: Johan Wingborg

1. – Ja, kanske. Men i så fall kommer den sannolikt inte att gå igenom. Jag tror det är väldigt få av aktörerna här som vill ha en regeringskris och ett extraval.

– Det paradoxala är att om V bedömer att omröstningen förmodligen kommer gå igenom, så är det möjligt att de inte lägger fram den. Det riskerar nämligen ett extraval där Ulf Kristersson kan bli statsminister – och gör sig beroende av SD. Det vill inte V, varken sakpolitiskt eller strategiskt.

2. – I det här fallet handlar det om att V efter senaste valet har marginaliserats i sitt politiska inflytande. Det skapar en frustration, och då tar man till de verktyg som finns för att kunna påverka.

Fotnot: Bjereld är utöver sitt arbete vid universitet även politiskt aktiv i Socialdemokraterna.

Jessika Wide, universitetslektor i statsvetenskap vid Umeå universitet, tror att det blir en misstroendeförklaring mot Nordmark. Foto: Mattias Pettersson

Jessika Wide, universitetslektor i statsvetenskap, Umeå universitet:

1. – Ja. Man kan förvänta sig förhandlingar, men partierna som är engagerade i frågan drar åt olika håll. En möjlig utgång är att V kommer att driva vidare frågan, men att misstroendeförklaringen kan komma att sakna erforderligt stöd i en omröstning.

2. – Även om misstroendeförklaringar inte leder till konsekvenser är det ett hot som tvingar regeringen att förhålla sig till riksdagen – för att undvika en fällande omröstning. Det är det som vi ser just nu i samtalen mellan partierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.