Fotbollsspelaren Anders, sångaren Lill Babs och musikern Ola Salo delar alla en sak – efternamnet Svensson. Foto: TT

Tre veckor efter nya lagen: 8.000 vill byta namn

Uppdaterad
Publicerad

8.000 personer vill hittills byta namn efter lagändringen som trädde i kraft 1 juli. Namngemenskap är den viktigaste orsaken till att så många lämnat in ansökningar tror Skatteverket.

För nästan en månad sedan trädde förändringarna i lagen kring namnbyte i kraft. Sedan den 1 juli i år är det lättare att byta både för- och efternamn. På bara tre veckor har hittills omkring 8.000 ärenden kommit in till Skatteverket.

LÄS MER: Ny lag gör det enklare att byta namn

– Det är en ökning i ärenden, men det var också väntat. Vi trodde att det skulle ha att göra mycket med att vilja byta till dubbelt efternamn och så är också fallet, säger Ingegerd Widell.

Namngemenskap viktigt

Enligt Ingegerd Widell har det länge märkts av ett behov hos människor att få ha de namn som önskas. Att barnen i familjen till exempel inte ska behöva ha bara den ene förälderns efternamn och den andres som mellannamn.

– Alla som sagt att de vill ha namngemenskap kan få det, det är en förklaring till att så många ansöker om namnbyte nu. De vanligaste ärendena är därför att man vill gå från mellannamn till efternamn eller dubbelt efternamn, att hela familjen nu kan heta samma sak, säger Ingegerd Widell.

LÄS MER: Nu kan alla bli en vanlig Svensson

Efternamnen som det är lättast att byta till hör hemma bland de mest vanliga efternamnen i landet. De kallas numera fria namn och omges inte längre av namnskyddet om det har fler än 2.000 namnbärare. Skatteverket har märkt att det är flera som vill byta till vanliga namn, som till exempel det nu fria namnet Svensson.

– Man vill så snart som möjligt kunna heta vad man vill helt enkelt, säger Ingegerd Widell.

På Skatteverket finns en lista med de omkring 500 mest vanliga efternamnen tillgänglig för allmänheten, så att de går att se vilket namn det är fritt fram att byta till.

Alla heter Andersson

Statistiska Centralbyrån, SCB, gör varje år en sammanställning av de hundra efternamn med flest namnbärare. Toppen på listan har sett helt oförändrad ut de senaste fem åren. Andersson ligger på första plats och hade 238.843 namnbärare 2016. Hack i häl hittar vi Johansson.

TV: Får Alexander byta namn till Skarsgård? Gomorron Sverige reder ut frågetecken kring den nya lagen

Alla namnen i toppen av listan är så kallade son-namn som härstammar från ett manligt förnamn och slutändelsen –son. Nilsson, Olsson och Svensson är andra namn som ligger på stadiga platser i 10-topplistan.

– Vi gör en bedömning som jämförs med tidigare statistik vilket kan ge indikationer om hur det kan se ut, men sådant kan ju förändras. Det troliga är dock att det fortsätter i den riktningen även 2017 eftersom namn som Johansson legat i topp under så många år, säger Petter Wikström på SCB.

De 10 vanligaste efternamnen 2016:

  1. Andersson – 238 843 namnbärare
  2. Johansson – 238 259 namnbärare
  3. Karlsson – 212 126 namnbärare
  4. Nilsson – 163 029 namnbärare
  5. Eriksson – 141 745 namnbärare
  6. Larsson – 119 454 namnbärare
  7. Olsson – 108 599 namnbärare
  8. Persson – 102 721 namnbärare
  9. Svensson – 96 369 namnbärare
  10. Gustafsson – 93 399 namnbärare

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.