Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Sjömålsrobotar är något specifikt som Ukraina har efterfrågat, säger Hultqvist. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Pontus Lundahl/TT

Sverige bistår Ukraina med sjömålsroboten Robot 17

Uppdaterad
Publicerad

Sverige skickar nytt stödpaket till Ukraina med bland annat sjömålsroboten Robot 17, automatgevär och ytterligare 5 000 pansarskott.

– Att stötta Ukraina är både en fråga om solidaritet men också viktigt för Sveriges säkerhet, säger finansminister Mikael Damberg (S) på en presskonferens.

– Regeringen har tagit beslut om en ändringsbudget för ytterligare stöd till Ukraina, inleder Mikael Damberg presskonferensen som presenterar ett tredje stödpaket till Ukraina.

Ukraina har länge efterfrågat mer militär och humanitär hjälp och Sverige har tidigare bistått Ukraina, bland annat via EU, med vapen och försvarsmateriel av olika slag. Bland annat pansarskott.

– Regeringen föreslår nu att Sverige bistår Ukraina med Robot 17, automatgevär 90 med ammunition och ytterligare 5 000 pansarskott. Det materiel som vi har beslutat om är kvalificerat materiel, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Försvarsministern konstaterar också att de vapen som skickas är i linje med det Ukraina själva efterfrågat.

– Sjömålsrobotar är något specifikt som Ukraina har efterfrågat. Robot 17 är ett mycket kapabelt system som kommer att bidra till att öka Ukrainas förmåga att slå tillbaka mot Rysslands olagliga, oprovocerade invasion.

Robot 17. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Robot 17. Foto:Fredrik Sandberg/TT

Total ändringsbudget på en miljard kronor

– Situationen i Ukraina är fortsatt mycket allvarlig och det är en avgörande betydelse att både materiel och annat stöd kan lämnas så snart som möjligt till Ukraina, säger Mikael Damberg.

Enligt Damberg handlar det om ett ekonomiskt stöd på 578 miljoner kronor till den ukrainska centralbankens fond.

Dessutom föreslås stöd om 60 miljoner kronor till den fond som Nato har upprättat, värdet på det försvarsmateriel som nu skänks uppgår till 262 miljoner och totalt handlar det om en budgetkostnad kring en miljard kronor.

Regeringen föreslår också att ytterligare 100 miljoner kronor går till det civila ändamål.

– Det kan handla om brandbekämpningsutrustning, fordon, tält och sjukvårdsmatriel, säger Damberg.

Totalt handlar det om en ändringsbudget på en miljard kronor.

– Det kan förstärka Ukrainas försvarsförmåga som är i ett mycket allvarligt läge. Att stötta Ukraina är både en fråga om solidaritet men också viktigt för Sveriges säkerhet, säger Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.