Både Stefan Löfven och Magdalena Andersson trodde, möjligen lite naivt, att skiftet på statsministerposten skulle kunna ske snabbt och smidigt, skriver Mats Knutson. Foto: Anders Wiklund/TT

Analys: Triumfen har övergått i en utdragen baksmälla

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Triumfen för Magdalena Andersson på partikongressen för två veckor sedan har övergått i en utdragen baksmälla. Förhandlingsläget mellan parterna framstod på fredagen länge som helt låst, men på kvällen kom uppgifter som kan tyda på att det är på väg att lossna i förhandlingarna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Både Stefan Löfven och Magdalena Andersson trodde, möjligen lite naivt, att skiftet på statsministerposten skulle kunna ske snabbt och smidigt.

Men Vänsterpartiet ville annorlunda och förhandlingarna mellan partierna har de senaste dagarna beskrivits som kärva. På fredagen beskrevs läget som i det närmaste helt låst mellan parterna.

Bakgrunden är att Vänsterpartiet kräver ett avtal med Socialdemokraterna som garanterar partiet makt och inflytande över de propositioner som Vänsterpartiet förväntas stödja i riksdagen. För Vänsterpartiet handlar det om att få ett avtal om samarbetsformerna där det egna partiet får ett så stort inflytande som möjligt.

Fruktar avtal med V

Men Socialdemokraterna har hittills sagt nej till ett sådant avtal. Partiet är berett att uttala sig om Vänsterpartiet som en del i regeringsunderlaget, men ett skrivet avtal skulle enligt S riskera att omöjliggöra fortsatt samarbete med Centerpartiet.

Socialdemokraterna fruktar också de politiska konsekvenserna av ett alltför detaljerat samarbetsavtal med Vänsterpartiet. År 2010 gick Socialdemokraterna till val i samarbete med bland annat Vänsterpartiet. Detta samarbete har av socialdemokrater i efterhand pekats ut som en viktig förklaring till valförlusten.

Trots att förhandlingsläget har beskrivits som låst kom på fredagskvällen uppgifter om att det har börjat röra på sig i förhandlingarna. En uppgörelse kan därmed vara inom räckhåll. Det är dock svårt att dra säkra slutsatser om detta. Förhandlingarna är omfattande och har hittills framför allt handlat om hur samarbetet mellan partierna ska regleras. Men partierna behöver också komma överens om sakfrågor för att kunna slutföra en överenskommelse. Här är Vänsterpartiets viktigaste krav höjda pensioner, men också en förbättrad sjukförsäkring.

Dessa förhandlingar har knappt kommit igång, och tiden håller på att rinna ut för Magdalena Andersson. På fredagseftermiddagen informerade hon talman Andreas Norlén om läget i förhandlingarna. På måndag kl 12.00 ska hon slutrapportera sitt sonderingsuppdrag.

Som läget är i dag kan det alltså bli svårt för henne att till dess få ihop ett regeringsunderlag. Förhandlingar mellan parterna kommer dock att fortsätta under hela helgen.

Det mesta talar för att Andersson släpps fram

Men även om Magdalena Andersson på måndag tvingas redovisa för talmannen att hon saknar ett regeringsunderlag kan Andreas Norlén besluta att föra upp henne för en statsministeromröstning.

Det skulle sätta press på parterna att nå resultat före onsdagen, då en sådan omröstning tidigast kan genomföras. Men det kan också leda till att Vänsterpartiet röstar rött till Magdalena Andersson. Då faller hon såvida inte något annat parti plötsligt ändrar sig.

Och faller Magdalena Andersson i en första statsministeromröstning kan talmannen i stället ge uppdraget till moderatledaren Ulf Kristersson. Frågan är hur intresserad han är av det med tanke på att majoritetsförhållandena i riksdagen alltjämt är 175-174 i socialdemokratisk favör.

Därmed talar det mesta för att Magdalena Andersson till slut ändå släpps fram som statsminister. Frågan är hur svår vägen dit blir.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.