”Vad vi har märkt är att det var väldigt många samtal om fyrverkerier”, säger SOS Alarms kommunikationschef Staffan Ekengren om nyårsnatten. Foto: Johan Nilsson/TT / SOS Alarm

Trots corona – högt tryck på 112 under nyårsnatten

Publicerad

Nyårsnatten är normalt den mest intensiva på hela året för SOS Alarm. Även om 2020 varit ett onormalt år var årsskiftet sig likt.  

– Trots de restriktioner som finns på grund av corona har vi inte sett någon märkbar minskning av belastningen på 112, säger SOS Alarms kommunikationschef Staffan Ekengren. 

Råden till svenskarna är skarpare än någonsin: umgås inte med personer utanför hushållet. Trots det var samtalen till 112 lika många under nyårsnatten som under ett vanligt år. 

– Timmen efter nyår är den mest intensiva, alltså mellan 00 och 01 Den timmen fick vi in drygt 1600 samtal, att jämföra med ungefär 500 som vi får in samma timme en vanlig lördagsnatt, säger Staffan Ekengren, kommunikationschef på SOS Alarm, och fortsätter: 

– 1600 under denna timme är praktiskt taget lika många som förra året.

”Vanlig nyårsnatt”

En stor del av samtalen gällde fyrverkerier. 

- Där de har skjutits mot personer, egendom eller blåljuspersonal. Fyrverkerier har också orsakat bränder i bland annat byggnader och containrar.

Många av händelserna var polisärenden, men en hel del av dem gällde också vård.

Nära dubbelt så många SOS-operatörer var i tjänst i natt jämfört med en vanlig helg. SOS Alarm förstärkte också extra i år eftersom de inte visste säkert hur trycket på larmnumret skulle se ut. 

– Vår upplevelse är att det i termer av samtal till oss var en vanlig nyårsnatt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.