illaägare demonstrerar onsdagen 5 maj mot fastighetsskatten på Sergels Torg i Stockholm. Ett tusental demonstranter protesterade i Stockholm, Göteborg och Helsingborg.illaägare demonstrerar onsdagen 5 maj mot fastighetsskatten på Sergels Torg i Stockholm. Ett tusental demonstranter protesterade i Stockholm, Göteborg och Helsingborg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Gamla modellen med fastighetsskatt lär aldrig hända igen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ekonomer och avgångna politiker sjunger fastighetsskattens lov. Men i riksdagen finns ett massivt motstånd mot att återgå till den gamla modellen som var så avskydd i stora väljargrupper. Därför lär det inte hända – ens i den utlovade skattereformen.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Lika avskydd som fastighetsskatten var bland storstadsväljarna, lika älskad är den av ekonomer. Den påverkar inte människors vilja att arbeta, den rubbar inte tillväxten och den är svår att smita ifrån.

Det där visste dåvarande finansminister Anders Borg (M) redan när han till slut gick med på att låta Göran Hägglund (KD) vinna sin största politiska seger, sommaren 2006. Och med Rosenbad i backspegeln har Borg länge argumenterat för återinförd fastighetsskatt.

”Utomordentligt instrument”

En annan före detta politiker som hyllar fastighetsskatten är tidigare statsminister Göran Persson (S).

– Fastighetsskatten är ett alldeles utomordentligt ekonomiskt instrument, den finns i varje utvecklad ekonomi och vi borde ha den i Sverige också, sa han till SvD 2015.

Men det är väl av barn och avgångna politiker man får höra obekväma sanningar. De som i dag har makten över skattesystemet lär inte vilja återinföra en skatt som ledde till massdemonstrationer utanför riksdagen.

Partier öppnar för översyn

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har redan uteslutit det inför den skattereform som regeringen och deras samarbetspartier enats om ska bli verklighet under mandatperioden. Magdalena Andersson (S) vill inte stänga några dörrar men har åtminstone tidigare visat sig helt kallsinnig till att återinföra en skatt som enligt henne var “hatad” av svenska folket.

Däremot lär det bli andra förändringar av bostadsbeskattningen. Ränteavdragen vill nu sex av åtta partier trappa ned. Och när det gäller fastighetsavgiften har både Miljöpartiet och Liberalerna öppnat för en översyn.

V för ideologiskt budskap

Problematiken kring att villaägare på landsbygden betalar mer i dagens system än med fastighetsskatten är inte ny. Redan 2007 gjorde Villaägarna en uträkning som visade att det som utlovades som en skattesänkning för alla i själva verket innebar höjd skatt för över 200 000 småhusägare utanför storstäderna.

Men det enda parti som drivit frågan om att återinföra den gamla progressiva modellen är Vänsterpartiet och de gör det med just rättviseargument som:  ”Varför ska en direktör i Danderyd med en 20-miljoners villa betala lika mycket i fastighetsavgift som en barnfamilj i Kiruna?”.

Ett tydligt ideologiskt budskap som fungerar för det parti som vill vara det enda partiet till vänster.

Nya alliansen oense

För Magdalena Andersson (S) är det knivigare. Hon ska nu göra upp om skatterna med Centerpartiet, som står till höger om Moderaterna i ekonomisk politik.

Hittills har den nya alliansen inte ens lyckats enas om det totala skattetrycket ska öka eller minska. Eller hur de ekonomiska klyftorna ska minska, samtidigt som man både slopar värnskatten och sänker marginalskatterna.

Men den gamla fastighetsskatten lär i alla fall ingen av dem vilja återuppliva.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.