Foto: TT

Trots satsningen på ”oberoende” till 2019: Notan för inhyrd vårdpersonal fortsätter öka

Uppdaterad
Publicerad
De svenska landstingen ska om drygt ett år vara oberoende av inhyrd personal. Men kostnaderna går i rakt motsatt riktning.

Till och med september kostade hyrpersonalen totalt en halv miljard mer än motsvarande period 2016. Det visar nya siffror från organisationen Sveriges kommuner och landsting som presenterades i dag, och som Sveriges Radio Ekot var först att rapportera om.

SKL framhåller att tre landsting klarat av att ihållande minska kostnaderna: Skåne, Östergötland och Kalmar. SKL:s vård- och omsorgschef Hans Karlsson betonar också att flera lyckats minska kostnader inom psykiatri och primärvård. 

– Vi ser viktiga förändringar inom två områden där det är viktigt med hög patientkontinuitet och patientsäkerhet, säger han till Ekot. 

Strategin ligger fast

Men totalt fortsätter alltså kostnadsökningen. Bland landstingen med störst ökning under årets tredje kvartal finns Västra Götaland, Stockholm och Västerbotten. 

Högst totala kostnader hade Västra Götaland, Stockholm och Västernorrland – som därmed bytte plats med Skåne på ”topplistans” tredje plats.

Men landstingen håller fast vid sin strategi. Enligt SKL tror de att det kommer ett trendbrott för de totala kostnaderna under första halvåret 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#hyrnotan

Mer i ämnet