Jan Jönsson har varit rektor i fem år. Foto: SVT

Tuffa utmaningar för skolor i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Skolor i särskilt utsatta områden har ofta problem som andra skolor inte har. Det kan handla om att polisanmäla brott på skolan eller att göra fler orosanmälningar till socialtjänsten, flera gånger i veckan. SVT har besökt en skola i Norsborg som jobbat hårt för att få lugn så att eleverna kan fokusera på skolan och vända på resultaten.

Vi träffar Emmanuel Mwaodu och Mmesoma Ezekiel i korridoren efter lektionen och de vill gärna berätta om sin skola, Karsby international school.

– Vi kan inte förneka att det finns problem här i förorten, säger Mmesoma. Men det är inte lika allvarligt som det framförts i medierna.

– Det finns kanske elever här i skolan som håller på med droger. Men inte alla, säger Emmanuel. Förut fanns det nog droger i skolan, men så är det inte längre.

Utmaning att skapa arbetsro

Norsborg är ett av de områden i Sverige som av polisen klassas som särskilt utsatt, med kriminalitet och droger. Så sent som i höstas sköts en person ihjäl nära skolan. Och för skolan blir det förstås en stor utmaning – både att skapa trygghet och arbetsro och att fokusera på kunskap och lärande.

Jan Jönsson har varit rektor i fem år. Han berättar om en vardag som påverkas av området, och att de till och med haft elever som tvingats sluta eftersom de blivit hotade.

När han tillträdde som rektor rivstartade han med ett tiotal polisanmälningar. Sedan dess har man satsat på elevhälsa, specialpedagoger och antivåldsarbete. Och varje vecka gör man mellan två och fyra orosanmälningar till socialtjänsten varje vecka, en mycket hög siffra. Han säger att många andra rektorer kanske måste hantera orosanmälningar någon enstaka gång om året.

– Det kan handla om misstankar om våld i hemmet och brister i omsorg i hemmet eller självskadebeteende och psykisk ohälsa, säger Jan Jönsson.

”Det är en svensk skola”

Det är lugnt på lektionen i svenska, alla mobiler lämnas in, och många elever fokuserar nu på att få betyg som räcker till gymnasiet.

-  Det gick inte så bra i sjuan, åttan men vi har skärpt oss i nian, berättar Deniz Varol. Jag och några andra började jobba hårt och då såg andra elever upp till oss och började också jobba hårt.

Eleverna är såklart stolta över sin skola, men medvetna om områdets status.

– Någon elev sa att det här inte är en svensk skola. Jo, det är visst en svensk skola sa jag. De känner ju av att det är ett segregerat område, berättar bildläraren Lisa Svenberg. Det här är en plats i världen som är lika mycket värd som någon annan.

”Kan inte tänka mig något mer meningsfullt”

Elevernas resultat har gått upp men ligger under rikssnittet, vilket delvis förklaras av att man har tagit emot många nyanlända. Jan Jönsson – som är politiskt aktiv för Liberalerna i Skärholmen – säger att han skulle önska att också polis och socialtjänst får mer resurser. Då skulle skolan kunna fokusera än mer på själva undervisningen och skolarbetet.

– Jag kan inte tänka mig något mera meningsfullt än att jobba i de här områdena. Och de gånger som vi lyckas hantera en svår situation relaterat till området så har vi sparat samhället flera miljoner i kostnader, säger Jan Jönsson. Det kan handla om fängelseplatser eller psykisk ohälsa eller depression eller så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.