Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tullverkets kontrollavdelning menar att det vore en omöjlighet att kontrollera alla containrar i Helsingborgs hamn. Foto: SVT

Tullchefen: ”Omöjligt att kontrollera alla containrar”

Publicerad

Stora beslag av bland annat kokain det senaste året tyder på att Helsingborg har blivit en internationell narkotikahamn. För att få bukt på problemet behöver säkerheten stärkas upp, menar Stefan Granath, chef vid Tullverkets kontrollavdelning.

– Vi skulle uppskatta om skyddet kunde stärkas så att vi på så sätt kan täppa till smugglingen. Sen behöver vi även mer resurser för att kunna utföra fler kontroller och hitta rätt containrar, säger Stefan Granath i SVT:s Aktuellt.

Tullverket har bett om en miljard kronor fördelat på tre år från regeringen, för att bland annat kunna effektivisera arbetet mot narkotikasmugglingen.

– Det är en utmanande uppgift för oss att försöka vara på alla de här olika platserna och hitta rätt typ av gods. För det går inte att kontrollera allt som tar sig in till landets gränser, menar Granath.

Men kommer smugglarna att påverkas av de stora beslagen man redan gjort?

– Jag tror det. Vi har beslagtagit så pass stora mängder, så effekten blir nog att de måste se sig om efter andra ställen att ta in narkotikan via. Styr vi bort den organiserade brottsligheten härifrån, då har vi verkligen gjort skillnad för samhället, säger kontrollchefen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.