Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ebba Buschs sätt att krishantera detta är att få den här affären gå så fort som möjligt”, säger Elisabeth Marmorstein som kommenterar den polisanmälan som gjorts mot avgående partisekreterare Johan Ingerö. Foto: TT/SVT

Marmorstein om turbulensen: ”Det sista KD behöver just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Ingerös snabba avgång från KD är enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein ett försök att förminska krisen inom partiet – som pressas av låga opinionssiffror. Samtidigt anser flera politiska reportrar att turbulensen är ett hårt slag för Kristdemokraterna.

– Det är så klart en mardröm för Ebba Busch och KD, säger Anette Holmqvist på Göteborgs-Posten, i SVT:s Politikbyrån.

I oktober beskrevs Ingerö som ”en nyckelspelare i laget för en än starkare kristdemokrati 2026” av KD-ledaren Ebba Busch.

Nu – fem månader senare – avgår han som partisekreterare efter att ha blivit polisanmäld av en partikollega. Anklagelser som Johan Ingerö förnekar.

Kort efter Ingerös inlägg uppgav EU-parlamerntarikern Sara Skyttedal (KD) i ett Facebookinlägg att hon har lämnat in en polisanmälan mot en partikollega:

”För åtta år sedan valde en partikollega att, mot min vilja, försöka ta sig rätten till min kropp”, skriver Skyttedal.

”Det sista KD behöver”

KD-ledaren Ebba Busch säger att den polisanmälan som gjorts ”väcker frågetecken kring Johans möjligheter att fullfölja sitt förtroendeuppdrag”.

– Ebba Buschs sätt att hantera detta är att försöka få den här krisen att pågå så kort tid som möjligt, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Partiet pressas sedan tidigare av låga opinionssiffror.

– Det här är det sista Kristdemokraterna behöver just nu, konstaterar Marmorstein.

”En mardröm för Ebba Busch”

Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron anser att ”krisen kan plåga KD i åratal framöver”. Anette Holmqvist, politikreporter på GP, beskriver situationen som en mardröm för Ebba Busch och KD.

– Inget parti vill ha en sådan här kris på halsen, ännu mindre ett parti som liksom KD redan är utsatt med sviktande väljarstöd och ett sjunkande partiledarförtroende, säger hon i SVT:s Politikbyrån.

Var en viktig brygga mellan SD och KD

De politiska reportrar och kommentatorer som SVT talat med poängterar att Johan Ingerö varit en nyckelspelare i resan som mynnat ut i Tidöavtalet mellan M, SD, KD och L.

– Det brukade heta att KD skulle bli en brygga mellan borgerligeheten och SD. En av huvudfigurerna i det projektet var tveklöst Johan Ingerö. Han kommunicerade Ebba Buschs version av KD utåt och var ansvarig för partiets policyutveckling, säger Kristoffer Törnmalm, politisk reporter på SVT.

Se hela Politikbyråns avsnitt ”Krisdemokraterna” här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet