Foto: TT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Turgut flydde den turkiska regimen: ”Exakt som Goebbels taktik i Hitlers Tyskland”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals domare och åklagare har rensats ut från rättsväsendet i Turkiet efter kuppförsöket för två veckor sedan. En utrensning som planerades långt tidigare. Det hävdar en före detta turkisk domare boendes i Sverige som sparkades från sitt jobb långt före kuppen, efter att han frigav en terrormisstänkt utländsk journalist.

Han vågar inte visa sin identitet, men vi kallar honom Turgut. Han var tidigare domare i Turkiet för en av de högre domstolarna. Turgut dömde i tunga kriminalfall och misstänkta terrorbrott. Men en dag långt före kuppförsöket, sparkades han från sitt jobb och de tog ifrån honom hans domarämbete. I dag bor han i Sverige.

– Jag höll på att skriva ett beslut och plötsligt kom det in några storvuxna män på kontoret tillsammans med justitiekommissionens ordförande. Jag frågade om jag skulle få ett nytt uppdrag, men han svarade: ”Nej vi ska avskeda dig”. Jag frågade varför, och han svarade att vi har ett papper du ska skriva på, berättar Turgut.

Sparkades efter att ha friat journalist

Regimen hävdade att han hade fuskat till sig sin domarexamen, något han själv förnekar.

Istället är han säker på att orsaken var att han frigett en terrormisstänkt utländskt journalist, eftersom Turgut utsattes för påtryckningar innan för att fälla journalisten.

– Då kom chefsåklagaren och utövade påtryckningar på mig. Han sa att den här personen skulle straffas. Men jag gick igenom ärendet, och såg att journalisten gjort ett rent journalistiskt arbete och inte kunde straffas.

”Utrensningen har pågått länge”

Den turkiska regimen har gått hårt åt den religiösa muslimska Gülenrörelsens sympatisörer som länge haft ett stort inflytande inom turkisk polis, rättsväsende och utbildning. Och dess andlige ledare Fethullah Gülen har beskyllts för kuppförsöket. Något han själv förnekat.

Turgut anklagades för samröre med rörelsen då hans anhöriga haft kopplingar dit. Men enligt Turgut handlar utrensningen som egentligen började för flera år sen om att få bort alla regimkritiker. Men Gülen-sympatisörerna är extra utsatta just nu, säger Turgut.

– Det handlar om att man nu demoniserar Gülen-anhängarna. Det är exakt som Goebbels taktik i Hitlers Tyskland, säger han.

”Känner mig inte säker här”

Turgut är på grund av den utrensning av regimkritiker som pågår i Turkiet idag mycket oroad över både sin familjs och sin egen säkerhet också här i Sverige.

– Jag känner på mig att det finns något som pågår mot mig, därför känner jag mig inte i säkerhet här heller. Därför ska jag till polisen och göra en anmälan att jag är hotad, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet