Foto: SVT

”Alla är emot kuppen – annars är man politiskt död”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den misslyckade statskuppen i Turkiet tidigare i sommar har landets regim bedrivit omfattande utrensningar av både media och militär. Michael Sahlin var tidigare svensk amabassadör i Turkiet och berättar om ett polariserat land som strävar efter stabilitet.

Livet för Turkiets medborgare är väldigt olika enligt Michael Sahlin. Efter den misslyckade statskuppen råder det ett slags beredskapsatmosfär. Många är engagerad i försvaret av Erdogan och regimen, andra säger att de är emot kuppen och för demokrati men är väldigt bekymrade över den senaste tidens utveckling.

– Turkiet är ett väldigt polariserat land och har varit det länge. Men det finns en strävan att ta fasta på det som förenar. Till exempel så har oppositionsledarna blivit inbjudna till presidents Erdogans palats, det har de aldrig gjorts förut, säger Michael Sahlin i SVT Gomorron.

Jakt på Gülenanhängare

Men det gäller bara de som är emot kuppen.

– Alla säger att man är emot kuppen, annars är man politiskt död.

Alla gripanden som sker säger sig vara i jakten på Gülen-rörelsen, om det är sant, är det en rörelse som man inte känt till förut. Om det inte är sant så är det ett sätt att komma åt alla motståndare, menar Michael Sahlin.

Målet med utrensningen tror han är främst tre saker.

– Att komma åt alla Gülen-anhängare, hämnas kuppförsöket och stärka president Erdogans makt.

Mer massgripanden

Inom den närmaste framtiden tror Michael Sahlin att man kan förvänta sig mer av samma. Risken finns är att Turkiet kan fastna i en ond cirkel.

– Mer massgripanden och att man kallar alla motsåndare för gülenister och gülenister för terrorister, då är man fast i en ond cirkel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet