I veckan väntas Sverige statsminister Ulf Kristersson besöka Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara – för att försöka nå en lösning kring Sveriges Nato-ansökan. Arkivbild. Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Turkiet: Sverige gör inte tillräckligt

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet anser att Sverige inte gör tillräckligt för att tillgodose de krav man ställt för att godkänna den svenska Natoansökan, enligt det turkiska regeringspartiet AKP:s talesperson Ömer Celik.

– Uttalandena från Sverige är bra, men inte tillräckliga förrän de har implementerats, säger Celik sent på måndagskvällen.

Utspelet kommer kort inför att statsminister Ulf Kristersson (M) väntas besöka Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara i syfte att försöka lösa den knut som ligger i vägen för de svenska och finska ansökningarna till försvarsalliansen.

Även Natochefen Jens Stoltenberg ska enligt uppgift bege sig till Ankara denna vecka för ett separat möte med presidenten.

Erdogan har flera gånger upprepat sitt krav på att 73 personer från Sverige och Finland måste utlämnas till Turkiet för att ländernas Natoansökan ska godkännas.

Billström: Lättare för nya regeringen att lyckas

Svenske utrikesministern Tobias Billström (M) har sagt att han tror att hans regering kommer att ha lättare att ta Sverige in i Nato än den tidigare.

– Vi har en annan position, sade han till TT förra veckan.

Billström anser att Magdalena Anderssons S-regering var tyngd av sitt ”bagage” i kurdfrågan.

– Det handlade bland annat om uttalanden man hade gjort och om hur man såg på aktiviteter från kurdiska grupper på svenskt territorium, och jag upplever att den regering som nu har tillträtt inte har den typen av bagage, säger Billström.

Turkiet kräver att Sverige genomför utvisningar

För att Turkiet ska godkänna Sveriges och Finlands Natoansökan har de tre länderna ingått ett gemensamt avtal med en rad punkter som ska uppfyllas.

Det handlar bland annat om gemensamt samarbete mellan rättsvårdande myndigheter, säkerhetstjänst och mot terrorism. Särskilt nämns de kurdiska organisationerna PKK och YPG/PYD.

Utöver detta har Turkiet ställt krav på att framför allt Sverige utvisar en rad ”terrorister”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.