Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör David Quarrey, Storbritanniens Natoambassadör, om Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. Foto: Marco Nilson, Henrik Montgomery/TT

Natoambassadören: Sveriges territorium viktigt i försvaret av norra linjerna

Uppdaterad
Publicerad

Sverige eventuella medlemskap i försvarsalliansen Nato är ett välkommet tillskott av försvaret av Natos norra flanker. Det uppger brittiska Natoambassadören David Quarrey för SVT Nyheter. Han nämner bland annat svensk försvarsförmåga, försvarsindustri och territorium som viktiga tillgångar.

– Det blir viktigt. En av de många konsekvenserna av Putins brott och hans olagliga, oprovocerade invasion av Ukraina är att han får mycket större Nato-närvaro på tröskeln till Ryssland. 

Bara knappt ett dygn efter att Sverige fått en ny regering mötte Storbritanniens permanente Natoambassadör, David Quarrey, i veckan representanter för den nya regeringen för att diskutera utökat militärt samarbete.

– Vi ser verkligen fram emot att Sverige blir fullvärdig medlem i Nato. Det blir ett otroligt positivt tillskott, som bygger vidare på det starka partnerskap som Sverige har haft med Nato under många år, säger han till SVT.

Sverige och Nato

Han är dock försiktig att kommentera tre-parts-samtalen som förs efter Turkiets blockad av Sveriges Natoansökan. Sveriges och Finlands ansökningar väntar fortfarande på de slutgiltiga ratificeringarna från Turkiet och Ungern. Ungern har meddelat att de kommer att godkänna Sveriges Natoansökan i mitten av december.

– Vi är inte delaktiga i de samtal som pågår mellan Stockholm, Ankara och Helsingfors, och det är inte meningsfullt för mig att spekulera kring hur lång tid det kommer att ta eller hur samtalen fortlöper i detalj. Vår förhoppning är att de kan nå en lösning så snabbt som möjligt, säger Quarrey.

Försvarsindustri och militär förmåga

Han är tydlig med att det militära samarbetet mellan Sverige och Storbritannien ska öka ytterligare. Han nämner bland annat svensk försvarsförmåga och försvarsindustri som viktiga tillgångar.

Hur viktigt är tillträdet till svenskt territorium för att försvara Natos norra flank?

– Det är viktigt, men vi håller fortfarande på med alla teknikaliteter kring Sveriges anslutning. Vårt mål är att få alla förberedelser klara, så att Sverige och Finland kan ansluta sig så snabbt som möjligt. Alla planeringssamtal kring detta pågår just nu.

Hur rädda ska vi vara för Kremls hot med kärnvapen?

– Det sätt på vilket Ryssland nu slänger ur sig hot om kärnvapen är otroligt oansvarigt. Vi har varit mycket tydliga, och även Ryssland var mycket tydligt när man undertecknade ett uttalande från P5-ländernas ledare tidigare i år om att kärnvapen aldrig får användas. Kärnvapenkrig får aldrig utkämpas och kan aldrig vinnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet