För att täcka framtida behov av lärare borde antalet nya elever på lärarutbildningen vara 8 000 fler per år än i dag Foto: TT

Tusentals lärarstudenter fattas

Uppdaterad
Publicerad

För att täcka framtida behov av lärare borde antalet nya elever på lärarutbildningen vara 8.000 fler per år än i dag. Det visar en färsk rapport från Universitetskanslerämbetet (UKÄ).

Sedan lärarutbildningen gjordes om 2011 har intresset för utbildningen ökat. Antalet antagna ökade från runt 8 400 höstterminen 2011 till runt 12 400 i höstas,  skriver Svenska Dagbladet.

Totalt börjar nu runt 13 000 på utbildningen per år. Men siffran borde vara 21 000 för att undvika lärarbrist i framtiden, enligt rapporten. Siffrorna bygger på antagandet att bara drygt 65 procent av dem som börjar tar sin lärarexamen.

Fredrik Svensson, utredare på UKÄ, säger att det inte är realistiskt att nå upp till siffran 21 000 nybörjare per år, i synnerhet inte som det redan är lågt söktryck till många inriktningar. Därför behövs andra åtgärder än att ta in fler på utbildningarna.

En lösning kan vara att kringsysslor läggs på annan personal, så att legitimerade lärare i högre grad kan syssla med yrkets kärnuppgifter.

– Legitimerade lärare är på väg att bli en knapp resurs som man måste hushålla med så klokt det bara går, säger Fredrik Svensson till SvD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer