Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är enormt upprörande att man slänger vaccindoser samtidigt som det går långsamt att vaccinera befolkningen och vårdpersonal, säger Sofia Rydgren Stale.

Tusentals slängda vaccindoser – Läkarförbundet rasar

Uppdaterad
Publicerad

En tredje dos erbjuds till allt fler, men i storstadsregionerna går vaccineringen trögare.

Samtidigt slängs fortfarande vaccindoser.

– Det är ett underbetyg att man inte tillvaratar varje enskild vaccindos. Det är ett slöseri, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Smittan ökar i samhället och regionerna skalar upp vaccineringen mot covid-19 med en påfyllnadsdos.

I de tre storstadsregionerna, Stockholm, Skåne och Västra Götaland, går det dock trögare än i resten av landet.

– Det är enormt upprörande att man slänger vaccindoser samtidigt som det går långsamt att vaccinera befolkningen och vårdpersonal, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Under pandemin har det flera gånger rapporterats om doser som slängs. Men det är svårt att få en överblick i hur många doser som faktiskt går till spillo.

SVT Nyheter har kontaktat alla landets regioner, och majoriteten för inte register över kasserade vaccindoser.

Ett av undantagen är region Västerbotten, som uppger att strax över 10 000 doser kasserades under september, oktober och november, på grund av att en patient inte dykt upp eller för att vaccinet blivit för gammalt.

– Lägger man då ihop att vi har 21 regioner så blir det en väldigt stor mängd vaccin som går till spillo, säger Sofia Rydgren Stale.

”Väldigt litet” svinn

Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård vid Sveriges kommuner och regioner (SKR), menar att det rör sig om ett relativt litet antal som kasseras.

– Det ter sig som stora volymer när man räknar ihop det, men vi får ju beakta att vi ligger på över 15 miljoner givna doser och utifrån det så är svinnet väldigt litet, säger hon.

Vaccintillgången är dessutom god, så att en del doser går till spillo utgör inte ett hinder för vaccineringen, menar hon.

– När man bedriver en så omfattande vaccinationskampanj som den vi har bedrivit så kommer det obönhörligen att ske ett visst svinn, säger Emma Spak vid SKR.

Kunde ha undvikits

Sofia Rydgren Stale anser dock att svinnet hade kunnat undvikas om man skalade upp vaccineringen för fler grupper, inte minst vårdpersonal.

– Vi ser att det bara är en utav tio i dag bland hälso- och sjukvårdspersonalen som har fått sin tredje dos, säger hon.

– Jag tror att driver man fram en parallell vaccination så kommer man att kunna använda alla doser som finns tillgängliga.

Om det nu inte är ett problem med tillgången, varför öppnar man inte för fler grupper?

– Man har öppnat dos tre för betydligt större grupper, säger Emma Spak.

– Man vaccinerar nu neråt i åldrarna, man har i många regioner öppnat för att alla personer som är 18 år eller äldre, med det tidsintervall som är rekommenderat, kan boka vaccination.

SVT Nyheter har frågat alla landets regioner hur många doser som har kasserats sedan vaccinationskampanjen med en tredje dos drog igång, från den 1/9 och framåt.

Det finns inget krav på regionerna att redovisa antal kasserade doser, och de flesta för inte statistik.

En del regioner har inte kunnat lämna kompletta svar för hela perioden. Andra gör bara en uppskattning. Därför är det svårt att jämföra regionerna och svaren bör ses som en fingervisning.

Blekinge: För inte register över kasserade vaccindoser.

Dalarna: För inte register över kasserade vaccindoser. Vaccinationssamordnare Olof Ehrs uppskattar att cirka 2 000 doser har kasserats sedan pandemins start.

Gotland: För inte register över kasserade vaccindoser.

Gävleborg: För inte register över kasserade vaccindoser.

Halland: Inget svar

Jönköping: För inte register över kasserade vaccindoser.

Jämtland Härjedalen: 1 058 doser har kasserats från 4/10 till 12/12.

Kalmar: För inte register över kasserade vaccindoser.

Kronoberg: För inte register över kasserade vaccindoser.

Norrbotten: För inte register över kasserade vaccindoser. Uppskattningsvis har cirka 1 000 doser kasserats, enligt pressansvariga Emma Bergström Wuolo.

Skåne: För inte register över kasserade vaccindoser.

Stockholm: För inte register över kasserade vaccindoser.

Sörmland: 3460 doser har kasserats.

Västerbotten: Totalt har 11 140 doser kasserats under september, oktober och november. Av dem har 10 424 kasserats på grund av att en patient inte har dykt upp eller för att vaccinet har blivit för gammalt.

Västernorrland: Inget svar

Värmland: För inte register över kasserade vaccindoser.

Västmanland: 1051 doser Pfizer och 3539,5 doser Moderna har kasserats. För påfyllnadsdos med Modernas vaccin ges i regel bara en halv dos.

Västra Götaland: För inte register över kasserade vaccindoser.

Uppsala: Det finns ännu inga uppgifter på hur många doser som kasserats sedan vaccinering med dos tre inleddes. ”Den senaste siffran vi har är att 4 813 doser kasserats när vi vaccinerade dos 1 och 2”, skriver presschef Jessica Elgenstierna.

Örebro: För inte register över kasserade vaccindoser.

Östergötland: 395 doser kasserades från den 11/1 till 3/12.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.