Bild inskickad av en läsare som färdades mellan Måseskär och Käringön på Västkusten. I byarna har det blåst lite över 30 m/s. Foto: Läsarbild från Thomas Liebig Ängås/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tusentals strömlösa i ovädrets spår

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret Johanne som drog in över Västsverige på fredagen har orsakat stora problem. Tusentals hushåll är strömlösa, sjöräddningen har fått rycka ut till flera olyckor på sjön och många vägar har stängts av på grund av nedfallna träd.

SMHI har utfärdat en klass 1 varning för kulingvindar i samtliga farvatten längs hela den svenska kusten.

På förmiddagen tvingades sjöräddningen rycka ut till flera båtolyckor utanför Bohuskusten. Sjöräddningssällskapet har sedan tidigare gått ut med uppmaningen att låta bli att ge sig ut på havet i ovädret.

– Stanna i hamn. Det är det som gäller, säger Lars Littke, räddningsskeppare hos Sjöräddningssällskapet på Rörö.

Bro stängdes av

Uddevallabron stängdes under förmiddagen av helt för trafik då det fanns risk att fordon skulle välta i de starka vindarna som rådde.

De starka vindarna som drog fram över Västsverige har orsakat en hel del materiell förödelse, bland annat fick räddningstjänsten i Strömstad larm om att ett villatak hade blåst av. Borås djurpark tvingades under eftermiddagen stänga anläggningen då risken för att träd skulle falla bedömdes vara alltför stor.

Ett flertal riks- och länsvägar fick stängas tillfälligt eftersom vindfällda träd la sig över vägbanorna.

Nedblåsta träd har också orsakat en mängd strömavbrott. Vid 16-tiden hade de stora elnätsbolagen över 14 000 strömlösa kunder. 8.000 av de strömlösa hushållen fanns i Karlstad, men det berodde inte på ovädret, utan på ett kabelfel.

Vid 21-tiden var knappt 2 000 hushåll utan ström.

Flera trafikolyckor inträffade till följd av ovädret. Vid 12.30-tiden välte en slambil vid Ellös på Orust. Enligt räddningstjänsten välte fordonet på grund av vinden.

Den redan pressade tågtrafiken hade också stora problem. Strax innan elva körde ett tåg in i ett träd på sträckan mellan Ytterby och Kode, vilket innebar totalstopp i tågtrafiken förbi platsen. Även tågtrafiken mellan Håkantorp och Lidköping stoppades på grund av ytterligare ett nedfallet träd.

Regnvarning i norr

Under kvällen och natten drar ovädret vidare norrut och vindstyrkan avtar i västra Sverige. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för att stora regnmängder kan falla i Västerbottens kustland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ovädret Johanne

Mer i ämnet