Tusentals svenskar fast efter Thomas Cooks konkurs – antingen i Sverige eller utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals svenskar kan varken komma till sina semesterorter eller åka hem efter att Thomas Cook gått i konkurs. Många är i dag besvikna och ovissheten är stor.

– Jag skulle mest av allt vilja få veta om resan är inställd eller om den ombokas. Eftersom vi inget vet så kan vi heller inte boka en ny resa, säger Therese Björck.

Enligt Ving, som ägs av Thomas Cook, är det 1 700 resenärer som har fått sina resor till sina destinationer inställda. Samtidigt ska 1 500 resenärer inte veta hur eller när de kommer att kunna ta sig tillbaka till Sverige.

– Jag håller verkligen tummarna för att vår resa blir av men tyvärr så ser det mörkt ut, säger Therese Björck.

Lovisa Jensstad och hennes familj hade länge sett fram emot resan till Cypern. De nåddes sent av beskedet att Ving ställer in alla sina resor i dag.

– Vi fick veta på flygbussen halv sex i morse av en resenär bakom mig. När vi kom fram på Arlanda möttes vi av ingenting, ingen personal eller information. Det enda vi såg var att flyget var inställt, säger hon.

”Värst är barnens förväntningar”

Planet skulle gå halv åtta på morgonen. Fyra minuter över sju fick familjen ett sms som sade att flyget var inställt och att de skulle få ersättning för resan.

– Men det är inte bara pengarna för flygresan som ställer till det. Det här har varit en resa vi planerat sedan ett halvår tillbaka, och det är inte så lätt att ta ut en ny semestervecka. Men värst av allt är barnens förväntningar, säger Lovisa Jensstad.

”Ovisst att inte veta när man kommer hem”

På plats på Cypern finns finns Anton Axfors och hans sällskap. De skulle ha rest hem i dag, men har fått beskedet att avvakta.

– Det är lite oroligt. Det är kanske fler som vill hem till jobb och vardag, säger han.

Även Åsa Backman och hennes familj skulle ha rest tillbaka i dag, men nu är barnen och hon fast på Cypern.  

– Det känns okej. Vi mår bra, lite ovisst att inte veta när man kommer hem bara, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.