Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur övningen går till i klippet. Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Tusentals svenskar försvarar Norden i Natos storövning

Uppdaterad
Publicerad

Natos största försvarsövning sedan Kalla kriget drar i dag i gång på Nordkalotten.

Sverige bidrar med 4 500 deltagare till Nordic Response – som simulerar Natos svar på en militär attack mot de nordiska länderna.

– Den här övningen är en signal till varje motståndare att vi är beredda att försvara varje centimeter av territoriet, säger David Patchell, chef för Natos Task Force North.

I scenariot går fienden till anfall mot Nordnorge och Finland – vilket utlöser Natos artikel fem om kollektivt försvar.

– Det här är ett realistiskt scenario men det kan också vara något annat som händer. Det här området har alltid varit centralt för Ryssland, säger Juha-Pekka Keränen, Finlands flygvapenchef.

Sverige och Nato

Den angripande motståndaren i övningen kallas för ”Occasus” men det råder ingen tvekan om vilket land det handlar om.

– Vi utvecklar en förmåga att försvara oss oavsett riktning och Ryssland utgör den dimensionerande hotbilden just nu, säger den svenska flygvapenchefen Jonas Wikman.

Målet: Slå tillbaka

Övningen pågår över hela Nordkalotten. 3 000 svenska soldater transporterar sig från Boden-området till finska Lappland där de bildar en gemensam armédivision med finländska trupper. Målet är att slå tillbaka, i väntan på att nordamerikanska styrkor anländer.

– Vi arbetar tillsammans med styrkor på land, till sjöss och i luften för att trycka tillbaka hotet och återställa Nato-territorium, säger David Patchell, vicechef för USA:s andra flotta.

Enligt bedömare kan det dock ta dagar och upp till veckor innan Natos artikel nummer 5, löftet om kollektivt försvar, kan förverkligas. Men Nato-toppen David Patchell vill inte säga något om den tänkbara väntetiden.

– Det är en väldigt intressant fråga, jag tror att Nato kommer att vilja svara snabbt till stöd för varje land inom Nato-alliansen, säger han.

”Gemensamma flygstridskrafter”

I Bodö i Nordnorge har Nato och den norska Försvarsmakten satt upp en gemensam luftledningscentral. De nordiska ländernas flygvapenchefer hoppas att samarbetsformen ska bli permanent inom något år.

– Inom två år kommer den förmågan vara utvecklad, där vi skapat metoder att leda våra gemensamma flygstridskrafter gemensamt, säger Jonas Wikman.

Nordic Response

Nato-övningen Nordic Response 2024 utgår från Norge och är en del av Natos övningsserie Steadfast Defender, som är den största övningen sedan Kalla kriget. Totalt kommer 90 000 personer delta i Steadfast Defender som pågår ända fram till våren i olika delar av Europa.

Målet med Steadfast Defender och Nordic Response är enligt Nato att öva på de förnyade regionala försvarsplaner som slogs fast på Nato-toppmötet i Vilnius 2023, bland annat handlar det om att i praktiken öva på vad som sker efter att Nato utlöst artikel 5 om kollektivt försvar, och hur de medverkande länderna kan ta emot hjälp utifrån, så kallat värdlandsstöd.

I Nordic Response medverkar 20 000 deltagare från 14 olika länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet