Foto: TT

Tusentals tar del av dokumenterade sexuella övergrepp – få grips

Uppdaterad
Publicerad

Genom att analysera tusentals nedladdade filer som innehåller sexuella övergrepp på barn har Svenska dagbladet och Aftonbladet identifierat 72 svenska män. Men trots att det finns bevis leder det sällan till fällande domar. Nu överväger justitieministern en lagändring.

Förra året genomförde norska tidningen Verdens Gang en stor granskning av norska män som laddat ner dokumenterade sexuella övergrepp på barn. Aftonbladet och Svenska Dagbladet har tillsammans genomfört en liknande granskning i Sverige.

Genom att analysera tusentals nedladdade filer, korsköra användarnamnen i all data mot ip-nummer och mejladresser har tidningens reportrar identifierat 72 svenska män som laddat ner material där barn våldtas, torteras och utsätts för sexuella övergrepp.

Enligt Anders Ahlqvist, kommissarie och IT-expert vid Rikspolisstyrelsen, är det omfattningen av problemet som gör det besväligt när det kommer till den givna frågan – varför sitter inte de män som tidningarna hittat i fängelse?

– Varje vecka kan vi se att det är tvåtusen personer som laddar hem sådant här material med övergrepp mot barn. Men vi kan inte skicka ut tvåtusen anmälningar till polisdistrikten. Då skulle de drunkna i det, säger Ahlqvist.

20 stycken erkänner brott

Aftonbladet och Svenska Dagbladet har lyckats kontakta 33 av männen. Av dessa är det 20 stycken som har erkänt sina brott. I dagsläget är det en av männen som sitter inne – dömd för grova våldtäkter. Tre av männen är tidigare dömda för barnpornografibrott.

Varför gör ni inte husrannsakan hos de här männen? Om reportrarna kan hitta dem, varför inte ni?

– Ingen åklagare skulle godkänna en husrannsakan på så lösa grunder. Men det stämmer att vi ofta hittar allvarliga brott när vi utreder sådana här fall. Läkaren i Falun är ju ett sådant fall som började med ett fall av nedladdning och där det visade sig att han begått många egna övergrepp.

Varför sätter ni inte fast fler då?

– Det är en fråga om resurser. Vi har mord och bedrägerier att utreda också, och det har blivit svårare att utreda de här fallen eftersom vi inte längre får söka och lagra IP-adresser enligt EU:s direktiv.

Böter eller fängelse

Att ladda ner material som klassas som dokumenterade sexuella övergrepp mot barn hamnar i dagsläget som brott mot allmän ordning. Straffet kan då bli böter eller några månaders fängelse. Anledningen till att brottet hamnade under brott mot allmän ordning från första början var för att det även innefattade tecknade bilder, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Svenska Dagbladet på måndagskvällen.

– Det här brottet är bredare än det rena sexualbrottet, det är skälet att man från början lade det där det ligger, säger Morgan Johansson.

Däremot öppnar Johansson upp för att man ska kunna flytta nedladdningen av dokumenterade sexuella övergrepp till sexualbrott och att en översyn av lagen.

– Om man ändå ska ta ett initiativ att flytta runt i brottsbalken kan man lika gärna ta ett helhetsperspektiv, säger Johansson till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.