En tv-kändis utreds för oaktsam våldtäkt efter ett sexköp. Nu har han tilldelats en offentlig försvarare. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tv-kändis får offentlig försvarare i uppmärksammat mål

Uppdaterad
Publicerad

Den tv-kändis som utreds för oaktsam våldtäkt efter ett uppmärksammat sexköp i Stockholm har nu tilldelats en offentlig försvarare av tingsrätten.

Mannen hade tidigare anlitat advokaten Thomas Martinson som privat försvarare. Nu har han blivit förordnad som offentlig försvarare av Stockholms tingsrätt, vilket innebär att staten står för kostnaden för försvaret.

– Jag bedömde att det fanns behov av en offentlig försvarare, framförallt på grund av den stora uppmärksamhet som målet har fått, säger Paulina Brandberg, kammaråklagare.

Hon har dock inte beslutat om mannen kommer att delges misstanke om brottsrubriceringen oaktsam våldtäkt, utöver det sexköp som han redan erkänt.

Förundersökning inleddes efter tv-program

Utredningen kring tv-kändisen togs över av Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet efter att utredarna sett vissa kopplingar mellan ett ärende om misstänkt människohandel och den adress på Östermalm i Stockholm där mannen greps i samband med sexköpet.

I människohandelsutredningen sitter två män häktade misstänkta för människohandel och grovt koppleri.

– Vi försöker komma längre i ärendet, säger Paulina Brandberg, kammaråklagare.

Förundersökningen mot mannen kring misstänkt oaktsam våldtäkt inleddes efter att han i en tv-intervju dagen efter att han åkte fast för sexköpet sade ”Du köper en annan kvinnas kropp, säkert någon som är dittvingad”.

Kommer neka

Om utredningen visar att kvinnan kan ha tvingats att prostituera sig skulle det då kunna bedömas som en oaktsam våldtäkt.

Men tv-kändisens försvarare uppger att hans klient kommer att neka till den anklagelsen ifall han skulle delges misstanke om brott.

– En tv-intervju som är gjord på ett visst sätt dagen efter när drevet går, det är inget riktigt bra underlag för en sådan allvarlig misstanke, säger Thomas Martinson, mannens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.