Två advokater utesluts ur Advokatsamfundet efter att de misstänks ha läckt hemlig information till det kriminella Vårbynätverket. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Misstänks ha läckt hemlig information till kriminella – utesluts ur Advokatsamfundet

Uppdaterad
Publicerad

De två advokaterna misstänks ha läckt hemlig information till det kriminella Vårbynätverket. Nu utesluts de ur Advokatsamfundet.

Advokaterna ska ha kallat sig för ”Kungen” och ”Prinsen” när de kommunicerade med ledare för Vårbynätverket via den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat. De misstänks bland annat ha läckt sekretesskyddad information gällande en skjutning vid Kungens kurva i Stockholm.

”Ni hjälper oss o vi hjälper er”, skrev en ledande person i det kriminella nätverket till kontot som kopplas till advokaterna.

”Har begått allvarliga brott”

Nu har Advokatsamfundets disciplinnämnd sagt sitt: båda advokaterna utesluts ur samfundet.

– De här två advokaterna har begått allvarliga brott mot advokatetiken. Det handlar om att de dels har avslöjat information som omfattas av yppandeförbudet och dels av klienters restriktioner, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet, till SVT.

– Vad som är extra allvarligt är att de helt valt att bortse från de skyldigheter som de har som advokater för att i stället utnyttja det på ett otillbörligt sätt, fortsätter hon.

Nekar till anklagelserna

Båda advokaterna har hela tiden nekat till anklagelserna. Advokat Filip Rydin, som företräder en av de uteslutna advokaterna, är kritisk till nämndens beslut.

– Min klient har tillbakavisat påståendena från första dagen. Där tycker jag att disciplinnämnden har hamnat lite snett. De har inte på ett tillräckligt sätt bottnat i de bevismässiga frågor som finns rörande den delen av utredningen. Där hade jag förväntat mig mer, säger han.

Den andra advokatens ombud, Thomas Olsson, säger att beslutet kommer att överklagas till Högsta domstolen.

”Viktigt för hela rättsväsendet”

Stefan Creutz, vice chefsåklagare vid Södertörns åklagarkammare, var en av dem som anmälde advokaterna till Advokatsamfundet.

– Det är viktigt för hela rättsväsendet att man agerar när folk missbrukar systemet, säger han efter att ha tagit del av disciplinnämndens beslut.

SVT har i en rad artiklar rapporterat om bevisen som kommit fram mot advokater efter att fransk polis knäckte Encrochat förra året. Bland annat har vi kunnat avslöja hur en advokat i Västsverige utreds misstänkt för att ha hjälpt till att plantera en obrukbar pistol i en källare – för att fria åtalade män från ett mordförsök.

SVT har sökt de två advokaterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer