”Två år räcker för att hitta försörjning”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av politikerpensioner har visat att även landstingspolitiker kan få miljoner i pension fram till 65 årsdagen.
Efter granskningen gästade Eva Thalén Finné (M) Aktuellt, och hon vill att fler före detta politiker ska arbeta.
– Arbetslinjen måste ju gälla även för politiker.

Eva Thalén Finné (M) sitter i en parlamentarisk kommitté som i januari ska presentera förslag om tuffare regler för den som lämnar sitt riksdagsuppdrag.

Troligen kommer kommitténs slutsatser bli vägledande även för politiker i kommun och landsting.

Ser brister

Eva Thalén Finné ser brister i dagens system bland annat att flera före detta riksdagsmän inte känner att de måste vara aktivt arbetssökande.

– Jag tror att en av de viktigaste aspekterna är att vi måste göra det tydligt att det är ett omställningsstöd. Det ska ställa krav på den som ska sluta som politiker att den måste vara aktivt arbetssökande. Arbetslinjen måste ju gälla även för politiker, säger hon i Aktuellt.

I dag får de som är äldre än 50 år och som suttit i riksdagen i minst 6 år får mellan 65 och  80 procent av sin lön fram till pensionen – alltså i 15 år. Eva Thalén Finné vill korta ned den perioden.

– Men jag tror för de allra flesta att två år räcker för att hitta försörjning, säger hon.

Men för en exempelvis en 58-åring är det väl inte så lätt att få nytt jobb?

– Självklart vet vi att det är svårare att få ett arbete när du är äldre. Men det är viktigt att ha ett regelverk som främjar att du söker jobb aktivt. Och dessutom kommer det med all sannolikhet finnas samma möjligheter som i näringslivet som att få exempelvis coachning.

”De som blir politiker har ofta en vision”

Men att helt ändra systemet kan innebära andra problem som att det kan bli svårt få folk att ställa upp som politiker.

– Självklart är det alltid en risk. Samtidigt tror jag att de som blir politiker har ofta en vision om att genomföra något. Jag tror att det är viktigare än det regelverk som gäller när man slutar, säger Eva Thalén Finné.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar politikers pensioner

Mer i ämnet