Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evin Cetin är tidigare målsägarbiträde och tror att den här typen av beslut kommer att bli allt vanligare framöver.

”Polis och åklagare måste vidta helt andra åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare målsägandebiträdet Evin Cetin menar att ett ökat våld mot anhöriga till kriminella kräver förändringar i rättskedjan för att undvika att de skadas eller mördas.

Frågan har aktualiserats efter att en tingsrätt i två fall nyligen fattat beslutet att hemlighålla de häktades personuppgifter med hänvisning till hotbilden mot deras anhöriga.

En kvinna i 50-årsåldern och en ung kvinna dog i samband med lägenhetsbranden i Alby. Ytterligare tre personer skadades i branden som utreds som ett attentat. Enligt uppgift i flera medier har kvinnorna band till en person som har kopplingar till en gängkonflikt. När häktningsförhandling hölls i rätten hemlighölls den misstänktes personuppgifter.

– Anledningen är att det finns en fara för att den misstänkta eller någon närstående utsätts för våld eller lider annat allvarligt men om uppgiften röjs. I slutändan är det tingsrätten som bestämmer om sekretessen ska gälla eller inte, sa kammaråklagare Kajsa Lindberg inför häktningsförhandlingen.

”Nu ger man sig på familj”

Även när det gäller den uppmärksammade dödsskjutningen i Tullinge gick Södertörns tingsrätt på åklagarens linje och hemlighöll de misstänkta tonåringarnas namn med hänvisning till hotbilden mot anhöriga. Ett beslut som är extremt ovanligt, menar Evin Cetin, tidigare målsägandebiträde.

– Tidigare har uppfattningen varit att man inte gett sig på familj, nu ser vi konkreta bevis på att man gör det. Utifrån den utvecklingen tror jag att polis och åklagare måste vidta helt andra åtgärder, säger Evin Cetin.

– Att man använder de här verktygen tror jag är ytterst nödvändigt. Jag tror att hela rättskedjan behöver göra en genomlysning av de regler vi har.

Hon menar att behovet att skydda anhöriga i vissa fall kan väga tyngre än insynen som ett helt offentligt förfarande ger.

– I den senare processen, när åtal väcks, så måste allt vara offentligt. Då har vi öppna huvudförhandlingar och man kan ta del av förundersökningen, även om vissa delar kan vara under sekretess. Då kan granskning göras, men inte i den inledande fasen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.