Så kan situationen i klassrummen förbättras

Uppdaterad
Publicerad

Elever lär sig mer i mindre klasser, men att täcka lärarbehovet är en utmaning, enligt forskaren Björn Öckert. Lönen spelar in när det kommer till att utbilda fler men är inte den enda lösningen på lärarbristen, enligt Ulf Fredriksson, forskare vid Stockholms universitet.

Enligt Björn Öckert visar forskningen på att elever i mindre klasser lär sig mer och dessutom klarade sig bättre senare i livet än elever som gått i större klasser.

– Det är kostsamt att minska klasstorleken, för då måste man anställa fler lärare, säger han.

Skolan – Val 2022

Även dagens lärarbrist gör det på många håll svårt att undervisa i mindre grupper. Fler lärare behövs, men frågan är hur fler ska lockas till yrket.

Ulf Fredriksson har tittat på hur Sverige och Finland skiljer sig åt i läraryrkets status och utbildning. I Finland anses lärare ha en hög status i samhället och konkurrensen om utbildningsplatserna är större än i Sverige.

Låg antagningströskel på lärarutbildningen

Lönen spelar roll för att locka fler till yrket, men är långt ifrån den enda faktorn, enligt Fredriksson.

– Skolan diskuteras som ett problemområde. Det är viktigt att lärare känner att de får en uppskattning av samhället, inte bara ekonomiskt utan också på andra sätt. Bra stöd av ledningen, extra resurser och möjligheten att man får möjlighet att växa i sitt yrke, säger Ulf Fredriksson.

Det kan även bli en utmaning att behålla lärarnas kvalitet de kommande åren, anser Fredriksson. Detta inte minst på grund av lärarutbildningens låga antagningströskel.

– Den har under många år varit låg. Studenter kan komma in utan särskilt höga betyg, säger han.

Se hela Agendas specialavsnitt ”Skolutmaningen” på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan – Val 2022

Mer i ämnet