Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Tydlig ökning av covidpatienter på iva

Publicerad

På kort tid har antalet patienter på intensiven som vårdas för covid-19 fördubblats. Enligt Socialstyrelsen är ökningen förväntad.

Antalet patienter som vårdas inom intensivvården på grund av covid-19 är nu uppe i 31. Det innebär en kraftig ökning, jämfört med hur det var för bara en månad sedan, då bara 16 patienter vårdades på iva på grund av covid-19 och tre dagar dessförinnan då siffran var nere i tolv.

”Vi kan se en långsam ökning av patienter i slutenvården och intensivvården. Detta är förväntat utifrån den ökande smittspridningen i samhället som har rapporterats av Folkhälsomyndigheten. Just nu får vi inga rapporter från regionerna om betydande påverkan i sjukvården på grund av covid-19. Dock finns en större oro inför framtiden hos majoriteten av regionerna jämfört med vad som har rapporterats under augusti och september”, skriver Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, i en kommentar till TT.

Dagens siffror går dock inte att jämföra med när det var som allra värst i våras, i slutet av april, då fler än 550 patienter erhöll intensivvård på grund av coronaviruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet