Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tysk tidning: Norden tävlar i sträng flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Sverige, Danmark och Norge bjuder över varandra för att göra sig så oattraktiva som möjligt för flyktingar. Det skriver den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

På måndagen den 4 januari börjar en ny etapp, skriver tidningen och berättar om id-kontrollerna som införs för resande över Öresundsbron.

Bron har, enligt tidningen, stått för närmande mellan Sverige och Danmark och för närmande mellan de nordiska länderna och övriga Europa. Nu har bron i stället blivit symbolen för den ”tävling” som pågår mellan de nordiska länderna att bli så avskräckande som möjligt för flyktingar.

Enligt artikeln i Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) var det Sverige som startade ”tävlingen” genom regeringens tvärvändning i flyktingpolitiken. För inte så många månader sedan sade statsminister Stefan Löfven att det inte fanns någon övre gräns för hur många flyktingar som Sverige kunde ta emot. I november var däremot gränsen nådd enligt regeringen.

En kedjereaktion

Den radikala förändringen i det tidigare så ”asylvänliga” landets politik utlöste en kedjereaktion i grannländerna, menar tidningen. I Danmark vill man fortsätta vara landet med den hårdaste flyktingpolitiken. Ett exempel på att Danmark skärper sin politik ännu mer är planerna att beslagta asylsökandes värdesaker för att använda dem för betalning av mat och boende.

Strax före nyår kastades sig även Norge in i ”tävlingen” då landets integrationsminister meddelade att asylreglerna kommer att skärpas.

Målet är tydligt enligt FAZ: Norge ska bli oattraktivt för den som ”verkligen inte” behöver asyl.

Det är alltså ännu inte avgjort vilket land som vinner tävlingen som Nordens minst flyktingvänliga land, avslutar tidningen, och tillägger att det kommer att dröja ett tag innan det står klart om de svenska åtgärderna är tillräckliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet
Foto: TT
Flyktingar går av tåget i Hyllie bakom det nya staketet som satts upp när id-kontrollerna införs. Foto: TT